“Nu vom intra niciodata in aranjamente in baza carora oamenii din Gibraltar vor trece sub suveranitatea unui alt stat impotriva dorintelor lor liber si democratic exprimate”, a declarat May.

Marea Britanie ramane angajata in sustinerea noastra pentru Gibraltar, pentru oamenii sai si pentru economia sa”, a adaugat premierul, potrivit unui comunicat publicat de Downing Street.

Ea a dat, insa, asigurari ca Londra este decisa sa lucreze cu Gibraltarul pentru cel mai bun rezultat posibil in urma Brexitului.

Anterior, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a subliniat ca teritoriul “nu va fi vandut”. “Gibraltarul nu este de vanzare. Gibraltarul nu poate fi comercializat”, a scris Johnson in Sunday Telegraph.

Statututul Gibraltarului dupa iesirea Marii Britanii din UE va deveni, probabil, unul dintre punctele cele mai dificile in negocierile complexe de divort, ce ar urma sa dureze ani de zile.

Potrivit liniilor de negociere prezentate vineri de Consiliul European, niciun acord intre Marea Britanie si UE nu trebuie sa se aplice in cazul Gibraltarului, fara un acord separat intre Spania si Marea Britanie. Guvernul spaniol s-a declarat satisfacut de aceasta pozitie.

Foaia de parcurs a UE cu privire la negocierea Brexitului lasa Gibraltarul in seama Londrei si Madridului

Foaia de parcurs a UE cu privire la negocierea Brexitului permite Regatului Unit si Spaniei sa discute despre ce acorduri vor aplica Gibraltarului, un teritoriu britanic situat la sud de Spania pe care Madridul il vrea inapoi inca de cand l-a cedat britanicilor, in urma cu peste trei secole, relateaza si The Associated Press.

Acest lucru ar putea sa impuna un dialog pe tema Gibraltarului, in care Spania ar putea sa aiba mana libera.

Guvernul spaniol a anuntat ca va tine frontiera deschisa muncitorilor europeni, esentiali atat pentru Gibraltar, cat si pentru zona vecina din sudul extrem al Spaniei.

”Acesta este un punct important in viitoarele negocieri ale negocierii iesirii Regatului Unit din UE”, a subliniat ministrul spaniol al Educatiei, Culturii si Sportului Inigo Mendez de Vigo.

Gibraltarul are o populatie de 32.000 de oameni, iar aproximativ 98% dintre ei au votat sa ramana in UE in referendumul britanic de anul trecut.

Denumit adesea “Stanca”, Gibraltarul este un teritoriu britanic aflat in sudul Spaniei. Madridul revendica suveranitatea asupra teritoriului – cedat Marii Britanii in 1713 – iar situatia a provocat in repetate randuri tensiuni diplomatice cu Londra.