Prăbușirea din cel de-al doilea trimestru vinde după o reducere de 5,3% în primele trei luni și intrarea în rceesiune, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INSEE), care a revizuit estimările din urmă cu trei săptămâni.

Într-un raport de conjunctură publicat miercuri, INSEE corectează datele pentru trimestrul al doilea pe care le prezentase pe 27 mai, când estimase o cădere a Produsului Intern Brut de 20%.

Acum, instituţia dispune de noi indicatori privind lunile de izolare, care evidenţiază scăderi ale activităţii comparativ cu nivelurile "normale" de dinainte de criză mai puţin acute faţă de cele anunţate anterior: 16% în martie, 29% în aprilie şi 22% în martie.

Din 11 mai, INSEE a constatat o recuperare economică "foarte clară", astfel că reducerea în iunie se va limita la 12%, în loc de 14% prevăzută în urmă cu trei săptămâni.

În mod special este semnificativă revenirea observată în cazul consumului, care va înregistra o pierdere de numai 5% în iunie, faţă de normal.

Pe sectoare productive, scăderea pe care INSEE o preconizează în iunie este de 34% în construcţii (după 55% în mai), de 15% în industrie (faţă de 25% cu o lună înainte) şi de 13% în servicii.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor a anunțat recent că din cei peste 42 de milioane de lucrători se află în şomaj temporar pe durata crizei cauzate de coronavirus, mai mult de un sfert sunt doar în Franța. Potrivit datelor statistice, a doua economie a UE are de departe cel mai mare număr de angajați afectați de criza pandemică, respectiv 11,3 milioane de oameni trimiși în șomaj tehnic, adică 47,8% din numărul total de lucrători.

Autorii raportului recunosc faptul că nu pot să prevadă când va reveni economia franceză la nivelul anterior crizei, printre altele deoarece "lovitura" a avut un efect foarte eterogen în funcţie de sectoare, dar şi din cauza incertitudinilor privind comportamentul companiilor şi conjunctura internaţională.

Guvernul francez a prezentat pe 10 iunie ultima versiune a bugetului pentru acest an, bazată pe o estimare că PIB va scădea cu 11% în 2020.

Cifra este foarte aproape de previziunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care, în scenariul său favorabil, estimează o scădere de 11,4 %, deşi are în vedere şi un regres mai mare, de 14,1%, în cazul în care va apărea un nou vârf al pandemiei înainte de finele anului.