Datele sugerează că economia elenă va reveni la creştere pe ansamblul acestui an, după ce a fost în recesiuni cea mai mare parte a ultimilor zece ani.

Încetinirea ritmului expansiunii îngreunează însă atingerea ţintei de creştere stabilită pentru 2017, care a fost deja revizuită în scădere la 1,6%, de către autorităţile de la Atena şi creditorii europeni.

Produsul intern brut a avansat cu 0,3% în perioada iulie-septembrie, faţă de trimestrul precedent, comparativ cu o creştere revizuită în sens pozitiv, la 0,8%, în trimestrul al doilea, potrivit datelor institutului elen de statistică Elstat.

Tendinţa actuală sugerează că ţinta de creştere economică poate fi atinsă, cu condiţia accelerării investiţilor, susţinută de normalizarea investiţiilor companiilo şi a redresării uşoare a consumului privat, în paralel cu încetinirea creşterii importurilor”, a declarat Nikos Magginas, economist la National Bank of Greece.

De la intrarea în recesiune în 2008, PIB-ul Greciei s-a contractat cu peste 25%, pe fondul măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali după 2010, în timp ce rata şomajului se află la nivelul de 27,5%.

Weekend-ul trecut, guvernul elen şi creditorii internaţionali au încheiat un acord preliminar referitor la măsurile care mai trebuie adoptate de Atena, creând condiţiile pentru deblocarea, în luna ianuarie, a unor fonduri de circa 5 miliarde de dolari.

Grecia se află în al treilea program de salvare consecutiv, care se va încheia în august 2018.