Premierul Yoshishiko Noda a descris situatia economica din perioada iulie-septembrie drept "severa", in timp ce ministrul Economiei, Seiji Maehara, a afirmat ca este posibil ca Japonia sa treaca printr-o "faza recesionista".

Scaderea economica din trimestrul al treilea a fost cauzata in principal de reducerea vanzarilor la export catre piete importante, precum China si Europa.

Japonia a inregistrat o crestere economica relativ robusta in prima jumatate a anului, productia fiind sprijinita de investitiile de reconstructie a regiunilor din nord-est, afectate sever de cutremurul din primavara anului trecut, urmat de un tsunami devastator. Totodata, prima jumatate a anului a adus o consolidarea consumului intern, in principal datorita subventiilor acordate de stat pentru achizitionarea de automobile cu un consum eficient de energie.

In trimestrul III, industria manufacturiera a redus productia din cauza inrautatirii prognozelor de profit.

Astfel, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,9% fata de trimestrul doi si cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni de guvernul de la Tokyo.