Vanzarile si angajarile au avut o crestere modesta in ultimele trei luni din 2016, dar Marea Britanie va depasi probabil cele mai avansate economii in 2016, apreciaza BCC.

In industrie si in servicii, preturile ar urma sa fie majorate in urmatoarele trei luni, din cauza deprecierii semnificative a lirei sterline, dupa votul din 23 iunie privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Presiunile inflationiste afecteaza in mod deosebit industria, arata datele BCC, din cauza majorarii preturilor la materiile prime.

"Per total, datele noastre sugereaza ca avansul economiei va continua in 2017, desi intr-un ritm mai modest. Principala ingrijorare a oamenilor de afaceri o reprezinta evolutia inflatiei. Firmele din industrie si servicii spun ca se afla sub presiune, in special din cauza majorarii preturilor la materiile prime, care afecteaza marjele de profit si ar putea diminua investitiile viitoare", a afirmat directorul general al BCC, Adam Marshall.

PIB-ul Regatului Unit este in grafic pentru a inregistra o crestere de peste 2% in 2016, un ritm de crestere mai rapid decat al altor economii avansate. Dar economistii avertizeaza ca, in 2017, ritmul de crestere al economiei britanice se va injumatati, la 1,1%. Analiza BCC a fost efectuata in randul a peste 7.200 de companii, in perioada 7-28 noiembrie.

Un studiu publicat joi de compania de analize financiare Markit arata ca activitatea in sectorul serviciilor din Marea Britanie a inregistrat in decembrie cel mai semnificativ avans de peste un an.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in sectorul serviciilor, a urcat in decembrie la 56,2 puncte, de la 55,2 puncte luna precedenta, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

Markit estimeaza ca economia Marii Britanii a inregistrat un avans de 0,5% in trimestrul patru din 2016.

PIB-ul Regatului Unit a inregistrat o crestere de 0,6% in perioada iulie - septembrie 2016, primul trimestru integral dupa votul din 23 iunie, a anuntat in decembrie Oficiul National de Statistica (ONS), revizuind in crestere estimarea din noiembrie, care indica un avans de 0,5%. Dar in primele doua trimestre din acest an evolutia PIB-ului a fost revizuita in scadere, cu 0,1 puncte procentuale, la 0,3% si, respectiv, 0,6%.