In primul trimestru din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu T1 din 2014, dupa un avans de 0,4% in perioada octombrie-decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate vineri de Biroul de Statistica.

Analistii se asteptau la o scadere de 2,6%, in timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%. 

"Cele mai afectate au fost industria si serviciile de lux, care depind de rata de schimb. Cu siguranta exportatorii au beneficiat de deprecierea rublei, in ciuda declinului pretului materiilor prime pe plan global'", a apreciat analistul Vladimir Miklashevsky, de la Danske Bank A/S in Helsinki. 

PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta cu 2,8% anul acesta, inainte de a creste cu 2,3% anul viitor, a avertizat luna trecuta ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev.

In decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzactionandu-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat si vineri se tranzactiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preturile de consum au urcat cu 16,4% in aprilie, dupa ce au accelerat la 16,9% in martie. 

Analistii avertizeaza ca dificultatile cu care se confrunta economia rusa vor forta cateva banci sa solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea in incapacitate de plata