Franta

PIB al Frantei a urcat cu 0,5% in perioada aprilie-iunie, dupa ce a consemnat contractie in primele trei luni ale anului. Evolutia din trimestrul al doilea este cea mai buna de la preluarea postului de presedinte de catre Francois Hollande, in mai anul trecut.

Analistii consultati de Bloomberg anticipau o crestere de 0,2%. 

A doua mare economie a zonei euro a avut ultima data o crestere mai puternica in primul trimestru din 2011, cand PIB a avansat cu 1,1%.

FMI se asteapta la o contractie de 0,1% pentru Franta in acest an, urmata de o intensificare a activitatii economice cu 0,8% anul urmator. 

Germania

In Germania, PIB a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cand a stagnat, a anuntat, miercuri, biroul de statistica de la Berlin. Economistii anticipau un avans de 0,6%. 

Eurostat, biroul de statistica al UE, va publica, miercuri, date privind evolutia PIB in trimestrul al doilea in spatiul comunitar, inclusiv in zona euro. Economistii se asteapta la o crestere de 0,2% pentru zona euro in intervalul analizat. 

Avansul mai puternic al PIB al Germaniei a sustinut, probabil, revenirea pe crestere a economiei la nivelul intregii zone euro si sprijina pozitia cancelarului german Angela Merkel in alegerile parlamentare programate sa se desfasoare in septembrie, noteaza Bloomberg. 

"Este o veste buna pentru Europa ca Germania a revenit pe crestere. Odata cu risipirea incertitudinilor legate de crestere, economia Germaniei va lua mai multe decizii de investitii", a declarat Anatoli Annenkov, economist la Societe Generale Londra. 

Evolutia economiei Germaniei a fost alimentata in trimestrul al doilea in principal de cererea interna, potrivit biroului de statistica. Consumul a crescut, in timp ce investitiile s-au accelrat puternic dupa cea mai rece iarna din ultimii 25 de ani.