"Riscul ca BCE sa nu isi indeplineasca mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor este mai mare fata de acum sase luni. Pregatim tehnic modificarea marimii, vitezei si compozitiei masurilor, la inceputul lui 2015, daca va fi necesar, pentru a reactiona la o lunga perioada de inflatie scazuta. Exista unanimitate in aceasta privinta la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, relateaza Bloomberg.

Membrii consiliului sunt de acord in principiu, dar discutiile legate de necesitatea unor noi masuri de stimulare in acest moment au redeschis divergentele in interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, dupa adoptarea euro de catre Lituania, la 1 ianuarie.

Cu inflatia care ar putea deveni negativa in acest an, unii membri au avertizat ca exista pericolul intrarii pe o spirala a deflatiei, in timp ce altii vor sa lase ca masurile deja convenite sa isi faca efectul.

Draghi a spus in privinta deflatiei ca riscul nu poate fi exclus dar ca este limitat, iar BCE trebuie sa actioneze impotriva acestui risc.

Seful BCE a adaugat ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor, dar finantarea statelor, interzisa de Tratatul UE, trebuie evitata.

Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Inflatia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%, provocand temeri ca asteptarile de preturi mici ar putea afecta salariile si investitiile, respectiv perspectivele de crestere economica.

In pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destramarii zonei euro.

Randamentele obligatiunilor Italiei si Spaniei pe termen de 10 ani au coborat la niveluri record in urma interviului lui Draghi, in timp ce euro s-a depreciat la 1,2035 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa iunie 2010, fiind tranzactionat ulterior in scadere cu 0,5%, la 1,2045 dolari pe unitate.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc pe 22 ianuarie.