Oamenii care au iesit in strada pe un ger de crapa pietrele mai au doar o speranta: interventia presedintelui Putin. Cu totii - si sunt probabil multi altii in situatia lor - au credite ipotecare in monede straine. Nu si-au imaginat ca dobanzile vor creste, iar rubla se va prabusi, ca rezultat al scaderii pretului petrolului si sanctiunilor occidentale pentru interventia in estul Ucrainei.

Potrivit autoritatilor, imprumuturile in moneda straina reprezinta doar 3,3 % din totalul creditelor ipotecare. Dar criticii atrag atentia ca guvernul vrea sa acopere problema. Ei sustin ca 150.000 de rusi s-ar afla, de fapt, in aceasta situatie.

Marina si familia ei participa la protest. Cu toate ca risca sa ramana pe drumuri, ea acuza lacomia bancilor, nicidecum politica lui Putin fata de Ucraina. ''Mai degraba raman eu fara apartament decat sa pierdem Crimeea", spune Marina.

Bineinteles, insa, conteaza pe ajutorul guvernului. Marina - care isi creste singura cei trei copii - si-a cumparat primul sau apartament acum un an, intr-un nou cartier muncitoresc al Moscovei. Ea spune ca banca i-a oferit doar un credit ipotecar in dolari.

In timp, rata a ajuns de doua ori mai mare decat salariul ei si Marina a ramas in urma cu platile. "Trebuie sa-mi dramuiesc banii acum si sa decid ce e de facut. Cumpar mancare sau platesc la banca?", spune femeia.

Este cel de al doilea protest la care participa. "Reporter: Esti convinsa ca presedintele Putin te va ajuta?' Marina: Da, ne va ajuta. Cauta-ma peste sase luni si iti voi spune rezultatul. Daca nu, o sa fiu pe strada."

Strazile Moscovei sunt acum la fel de inghetate ca si economia. Iar pentru acesti oameni se anunta o iarna lunga.