In primul trimestru, cresterea economica a fost de 0,9%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013.

Avansul de 0,8% al PIB anuntat luni de Biroul Federal de Statistica pentru al doilea trimestru este totusi peste ritmul de 0,7% prognozat de analisti, in timp ce Ministerul Economiei anticipa o crestere de 1,1%.

Saptamana trecuta, presedintele Vladimir Putin a raspuns sanctiunilor occidentale in domeniul financiar, energetic si cel al apararii cu interzicerea importurilor de produse alimentare, riscand sa amplifice inflatia.

"Chiar si inainte de criza ucraineana, consumul intern, principalul motor de crestere economica, era in scadere. Reducerea consumului este rezultatul datoriilor populatiei si incetinirii cresterii salariilor", a declarat Vladimir Bragin, director la Alfa Capital in Moscova.

Rubla s-a depreciat in acest an cu circa 9% fata de dolar, inregistrand a opta cea mai slaba performanta in randul monedelor analizate de Bloomberg. Rubla este luni in stagnare la 36,09 unitati pentru un dolar, la Moscova.

Tensiunile geopolitice au redus investitiile si increderea oamenilor de afaceri in economice si au limitat accesul la finantarea pe termen lung, atat pe piata interna cat si cea externa, potrivit Biroului de Statistica.

Guvernul de la Moscova anticipeaza ca economia va inregistra in acest an o crestere de 0,5%, cel mai lent ritm dupa contractia PIB din 2009. Pentru acest an este anticipata o inflatie de 7% si de 8% in 2015, nivel ridicat care limiteaza capacitatea bancii centrale de a relaxa politica monetara.