Cu ocazia celui de-al 67-lea Congres Astronautic International (IAC) de la Guadalajara, in vestul Mexicului, Musk a proiectat un film futurist in care au fost prezentate proiecte inca de actualitate, in pofida exploziei unuia dintre lansatoarele sale la inceputul lunii.

Printre acestea, un sistem de transport interplanetar cu ajutorul unor rachete reutilizabile, o baza pentru producerea de combustibil pe Marte si o mie de nave pe orbita, transportand fiecare cate 100 de persoane. Fiecare nava spatiala va dispune de un restaurant, cabine, jocuri adaptate la absenta gravitatiei si filme.

"Trebuie sa fie distractiv si interesant. Nu trebuie sa fie incomod si plictisitor", a spus Musk, potrivit caruia zborurile ar urma sa inceapa in decurs de un deceniu, ''daca lucrurile vor merge super-bine''. Va fi, de asemenea, necesara o racheta puternica pentru a trimite in spatiu milioane de tone de echipamente si provizii.

In acest scop, Musk a declarat ca societatea sa a lucrat la ''o versiune marita a Falcon 9", racheta operata in prezent de SpaceX, capabila sa aterizeze pe verticala. Prezentarea lui Musk, intitulata "Making Humans a Multiplanetary Species" (A face din oameni specii multiplanetare), a fost punctul culminant al congresului care reuneste pasionati de spatiu, oameni de stiinta, ingineri si oficiali guvernamentali. In audienta s-a aflat si astronautul Buzz Aldrin, membru al programului Apollo care l-a dus pe om pe Luna.

Primul zbor pe Marte va fi scump, de 200.000 de dolari, dar obiectivul este de a face o astfel de calatorie ''accesibila pentru aproape toti cei care doresc sa mearga", aducand putin cate putin pretul biletului la nivelul de 100.000 de dolari, a anuntat Musk. Reducerea costurilor va fi un factor cheie in instalarea unei colonii pe Marte, a insistat antreprenorul, in fata unei sali de mai multe mii de locuri, plina pana la refuz. "Nu se poate crea o civilizatie de sine statatoare pe Marte, daca pretul biletului costa 10 miliarde de dolari de persoana".

"Finantarea acestui efort va fi o provocare" si vor fi necesare parteneriate public-privat pentru a face posibil acest lucru, a spus Musk. "Pe masura ce aratam ca acest vis nu este doar un vis, ci poate fi facut sa devina real, sprijinul va deveni cu timpul un bulgare de zapada", a afirmat antreprenorul, adaugand ca va folosi si "active personale", pentru a ajuta la finantarea proiectului. Averea sa neta este in prezent de aproximativ 8,6 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Bloomberg.

Miliardarul nascut in Africa de Sud, care este si directorul general al producatorului de automobile electrice Tesla Motors Inc., a fondat Space Exploration Technologies Corp in 2002, cu obiectivul de a trimite oameni pe alte planete. SpaceX construieste rachete la sediul sau din Hawthorne, California. Castiga bani din contractele de lansare a satelitilor comerciali precum si din misiuni de zbor pentru NASA si armata SUA. Compania a facut istorie in luna aprilie, cand a lansat o racheta in spatiu si a reusit aterizarea primei trepte a acesteia pe o platforma marina in Oceanul Atlantic.

Insa programul spatial al companiei a suferit la 1 septembrie o puternica lovitura dupa ce una dintre rachetele portante pe care le foloseste, un vector de tip Falcon 9, a explodat pe rampa de lansare de la Cape Canaveral, in timpul unei operatiuni de alimentare cu combustibil. Cauzele acestui incident, care ar putea duce la sistarea lansarilor de rachete produse de compania din California timp de mai multe luni, nu au fost inca elucidate.

Musk nu este singurul care si-a propus sa ajunga pe Marte, dar calendarul sau este mult mai ambitios. Administratia Nationala Aeronautica si Spatiala (NASA) are propriul program, numit ''Journey to Mars'', ce prevede trimiterea de astronauti americani pe Planeta rosie in anii 2030. Lockheed Martin Corp are un contract cu NASA pentru a construi Orion, o nava spatiala pentru explorarea spatiului adanc.

Ca raspuns la prezentarea lui Musk, NASA a spus ca saluta pe oricine lucreaza pentru a face din calatoria pe Marte o realitate. "Aceasta calatorie va necesita cele mai bune si mai stralucite minti din cadrul guvernului si industriei si faptul ca Marte este un subiect major de discutie este foarte incurajator", a afirmat NASA intr-un comunicat.