Neuralink vrea să aducă pe piață un produs care să ajute oamenii cu leziuni severe ale creierelor, în urma unor atacuri cerebrale, leziuni canceroase sau a altor afecțiuni, în aproximativ patru ani, a spus Musk într-un interviu acordat site-ului Wait But Why.

Dacă vom dori să vă transmitem un concept, am face-o prin intermediul telepatiei consensuale”, a explicat Musk, potrivit News.ro.

Inteligența artificială și învățarea mașinilor vor crea computere atât de sofisticate, încât oamenii vor avea nevoie să își implanteze rețele neuronale în creiere pentru a ține pasul, a afirmat Musk anul trecut, într-o conferință pe tema tehnologiei.

”În cap există o mulțime de concepte pe care creierul trebuie să le comprime la un nivel incredibil de scăzut, numit limbaj sau scriere. Dacă ai două interfețe ale creierului, ar putea să ai o comunicare necomprimată, directă, cu o altă persoană”, a spus Musk în interviu.

Ar putea fi nevoie de circa 8-10 ani până când această tehnologie să poată fi folosită de oameni fără dizabilități, în funcție de aprobarea de către autoritățile de reglementare și de cât de bine vor funcționa dispozitivele pentru persoanese cu dizabilități, a arătat Musk.

Publicația Wall Street Journal a relatat anul trecut că Musk a lansat o companie care să lucreze la fuziunea între computere și creierele umane. Neuralink a fost înregistrată în California ca o companie de cercetări medicale, iar Musk intenționează să o finanțeze personal.

Echilibru între inteligența umană și cea artificială

Preocupările lui Elon Musk - poate antreprenorul cu cea mai bună imagine la ora actuală -, cu privire la potențialele pericole pe care o inteligență artificială foarte dezvoltată le poate prezența pentru omenire, nu sunt o noutate.

Noutate este faptul că acesta a înființat companaia Neuralink, cu scopul de crea un echilibru, pe viitor, între inteligența umană și cea artificială, care are ca scop final tocmai concilierea dintre cele două tipuri de inteligente. Neuralink este a treia mare companie a antreprenorului american, alături de Tesla și SpaceX.

Teoretic, performanța creierului uman ar urmă să fie crescută printr-o așa-numită augmentare tehnologică. În teorie, aceasta ar presupune conectarea la un dispozitiv extern care fie ar crește viteza de procesare, fie ar oferi acces la o cantitate foarte mare de informații. Fie ambele.

Augmentarea tehnologică nu este un concept străin, cel puțin iubitorilor de literatură și seriale science-fiction. Într-un episod al serialului StarGate SG-1, numit Revisions, fiecare membru al unei comunități extraterestre era conectat la o enormă bază de date prin intermediul unui dispozitiv, numit Link, ce se atașa pe tâmplă acestora.

Noua companie a lui Elon Musk va merge, însă, în pași mici. Până să-și poată realiza scopul, acesta va cerceta diverse alte domenii și afecțiuni ale creierului uman, precum boală Parkinson, epilepsia sau depresia severă.