Desi initiatorii nu au precizat in mod exact care va fi suma acordata gratuit fiecarui cetatean, au lasat totusi sa se inteleaga ca va fi vorba de o suma de 2.500 de franci (peste 2.250 de euro) pe luna pentru un adult si un sfert din aceasta suma pentru un minor.

Referendumurile sunt o obisnuinta in sistemul de democratie directa din Elvetia, mai multe astfel de plebiscite avand loc in fiecare an. Initiativa privind "introducerea unui venit de baza neconditionat" a strans 100.000 de semnaturi insa sondajele de opinie sugereaza ca nu va fi adoptata.

Cu toate acestea, ideea unui venit de baza a starnit interesul altor tari, precum Canada, Olanda si Finlanda, unde anul trecut a fost demarat un studiu initial pe aceasta tema.

Citeste si: Elvetia a eliminat restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, de la 1 iunie

Initiatorii sustin ca suma pe care o au in vedere va permite un "trai decent". Cu toate acestea un venit de 30.000 de franci pe an este doar putin peste pragul saraciei, care in Elvetia a fost de 29.501 franci in anul 2014. Potrivit datelor Institutului national de statistica din Elvetia, aproximativ una din opt persoane din Elvetia se situa anul trecut sub pragul saraciei, un procent mai mare decat in Franta, Danemarca si Norvegia.

"Nu este ca si cum in Elvetia exista saracie abjecta. Dar exista cateva persoane care nu au suficienti bani si exista unele persoane care lucreaza si nu castiga suficient", a declarat Andreas Ladner, profesor de stiinte politice de la Universitatea din Lausanne.

Propunerea este sustinuta de partidele de stanga, dar criticata de guvern, potrivit caruia acest venit gratuit va insemna taxe mai mari si va reduce stimulentele pentru cautarea unui loc de munca. Economia elvetiana este si asa afectata de aprecierea francului, iar multe companii ameninta ca isi vor muta productia in tari mai ieftine pentru a reduce costurile. "Am ajuns la concluzia ca o astfel de initiativa ar slabi economia noastra", a declarat ministrul elvetian de Interne, Alain Berset.

Punctul de vedere al guvernului pare sa fie pe placul electoratului, sondajele de opinie aratand ca aproximativ 60% din alegatori se opun introducerii unui venit de baza neconditionat.

Elvetienii au respins, in 2014, cel mai mare salariu minim din lume

Elvetienii au respins in 2014, tot prin referendum, si introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume. Sindicatele elvetiene sustineau atunci ca este o rusine ca 330.000 de lucratori, in principal tineri si femei dintr-una dintre cele mai bogate tari din lume, sa nu castige suficient pentru a avea un trai decent.

Guvernul elvetian si oamenii de afaceri au avertizat, pe de alta parte, ca initiativa ar distruge de fapt locuri de munca, ar lovi in angajatii mai putin calificati si ar face mai dificila intrarea tinerilor pe piata muncii. In acest conext, o mare parte din populatie a votat impotriva, temandu-se ca un astfel de salariu minim nu va face decat sa creasca somajul, un fenomen aproape inexistent in Elvetia.