Experimentul, cunoscut ca "proiectul Helvetia", a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.

De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăţi elveţian.

Oficialii Băncii Elveţiei s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară şi a de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor, scrie Agerpres.

Citește și: Începe războiul monedelor digitale. BCE critică Libra, criptomoneda de la Facebook, dar pregătește ”euro digital”

Andrea Maechler, membru al Consiliului director al SNB, a declarat că proiectul a arătat că monedelor digitale bancare centrale sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi legal dar asta nu înseamnă că Banca Naţională a Elveţiei se angajează să emită una.

"Răspunsul simplu este nu, nu suntem pregătiţi să emitem una. Prima fază a proiectului Helvetia a fost un success, dar rămân probleme importante", le-a spus jurnaliştilor oficialul SNB.

Următorul stadiu este în desfăşurare şi va fi finalizat până în trimestrul trei din 2021, fiind examinate şi plăţile transfrontaliere, a explicat Benoit Coeure de la BIS.

BCE vrea să experimenteze o versiune digitală a monedei euro

Şi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat vineri că europenii ar trebui să depună eforturi susţinute pentru a veni cu o soluţie la plăţile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor şi a companiilor.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

"În ceea ce priveşte versiunea digitală a monedei euro, cred că trebuie depuse eforturi susţinute, nu trebuie să aşteptăm. Trebuie să putem decide oricând că ar trebui să facem ceva în privinţa introducerii unei monede euro digitale", a declarat Scholz, la o conferinţă online dedicată plăţilor în Europa în viitor.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Instituţia a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăţilor zilnice într-un mod rapid, uşor şi sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.

Grupul operativ al Eurosistemului, ce reuneşte experţi din cadrul BCE şi de la 19 bănci centrale naţionale din zona euro, a identificat scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăţi electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare şi ar prezenta riscuri la adresa stabilităţii financiare şi a protecţiei consumatorilor, precum şi o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.