Ei sunt chemati sa spuna "stop suprapopularii" de catre Ecologie si Populatie (Ecopop), o organizatie care se prezinta ca "nonpartizana" si care vrea sa limiteze soldul migratoriu anual al tarii la 0,2% din populatie (aproximativ 16.000 de persoane) si cere ca Elvetia sa aloce 10% din fondurile de ajutorare pentru dezvoltare unor masuri de control al nasterilor in partea de sud.

Mediile economice, toate partidele politice, Guvernul si sindicatele s-au opus acestei initiative si au denuntat un comitet "rasist". Inclusiv dreapta populista (UDC), care se afla la originea votului impotriva imigratiei de la 9 februarie, considera initiativa "excesiva". Toti subliniaza ca functionarea economiei, in care unele sectoare au o treime straini, va fi grav afectata in cazul unei victorii.

"Suntem deja suficient de numerosi. Trebuie sa avem grija de noi in loc sa ne ocupam de altii", afirma Luzi Hitz, in varsta de 84 de ani, un fost cadru de conducere la Nestlé, mobilizat in media in apararea ideii sale de Elvetie.

Citeste si: Premierul britanic anunta noi restrictii pentru imigrantii din UE, care limiteaza accesul la ajutoare. Romanii au depus cele mai multe cereri de alocare a unui numar de asigurari sociale, in ultimul an

Altii, ca Magrit Pfister, o interpreta pentru migranti la Berna, considera ca nivelul de trai a fost afectat de cresterea imigratiei. "Nu mai avem prosperitatea dinainte", spune ea cu regret, evocand perioada in care tatal ei a putut sa creasca o familie de sase copii cu un singur salariu.

In schimb, in universitati exista temerea ca, in cazul victoriei taberei "da", Uniunea Europeana (UE) va retrage Elvetia din sistemul de credite europene si de programe de schimb. "O victorie ar trimite un semnal extrem de negativ", Elvetia "s-a decredibilizat deja destul de mult la ultimele scrutine", isi exprima ingrijorarea Cécile Genoud, o studenta la Relatii Internationale.

Ultimul sondaj gfm.bern releva o tendinta clara in favoarea respingerii initiativei - 39% ar vota pentru, iar 56% impotriva.

Elvetienii vor sa anuleze si scutirile fiscale acordate strainilor bogati

Si un alt vot provoaca dezbatere. Elvetienii, chemati pentru prima data la nivel federal sa se pronunte in legatura cu suprimarea scutirilor fiscale acordate strainilor bogati, ar urma sa respinga, potrivit sondajelor, si aceasta initiativa aparata de stanga.

Aceste scutiri vizeaza 5.729 de milionari straini care prefera sa plateasca impozite in valoare de un miliard de franci elvetieni (830 de milioane de euro) in Elvetia, in locul taxelor din tarile lor de origine.

Alegatorii ar urma sa respinga si o a treia initiativa - "Salvarea aurului Elvetiei" - care ar obliga Banca nationala (BNS) sa-si pastreze 20% din rezerve in aur. In prezent, aurul reprezinta 7% din rezerve.

Aceasta initiativa, denuntata de catre BNS si Guvern, este foarte urmarita de pietele financiare, din cauza impactului pe care-l poate avea asupra pretului aurului pe piata.