Firmele americane au imprumutat deja in acest an 1.481 miliarde de dolari, dupa precedentul record de 1.479 miliarde de dolari inregistrat pe ansamblul anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg. 

Interesul investitorilor pentru obligatiuni a crescut in urma dobanzilor foarte scazute pe care le pot obtine in prezent de la banci.

Rezerva Federala a SUA (Fed) mentine de cinci ani rata dobanzii de politica monetara in intervalul 0-0,25%, pentru a ajuta economia americana sa-si revina dupa cea mai puternica criza finaciara de dupa Marea Depresiune. 

"Nu cred ca vor exista conditii mai bune decat acum pentru imprumuturi", a declarat Anthony Valeri, analist la LPL Financial Corp. 

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a provocat ingrijorare pe pietele financiare dupa ce a declarat in luna mai in Congresul SUA ca banca centrala va incepe reducerea programului de achizitii de obligatiuni, in prezent de 85 de miliarde de dolari lunar, odata ce economia este suficient de puternica. 

Conducerea bancii centrale urmareste cu atentie datele macroeconomice anuntate de autoritati pentru a determina momentul in care va reduce achizitiile de obligatiuni.

Economistii consultati de Bloomberg in noiembrie estimeaza ca Fed ar putea sa scada, incepand din martie, achizitiile lunare la 70 de miliarde de dolari pe luna.  Lichiditatile foarte mari introduse de Fed in sistemul financiar global prin acest mecanism au sustinut in ultimii ani si cresterea pietelor de capital la noi niveluri record.