Aceste decizii scot în evidenţă modul în care companiile private se mobilizează pentru a face faţă unei crize naţionale de echipamente medicale, mergând dincolo de produsele lor de bază.

Grupul taiwanez Foxconn este cel mai mare producător mondial de produse electronice pe bază de contract pentru firme, precum Apple, Hewlett Packard şi Dell. Compania taiwaneză este renumită în special pentru că asamblează telefoanele iPhone pentru Apple.

Într-o postare pe platforma de socializare WeChat, compania Foxconn a informat că a demarat producţia de probă de măşti medicale la uzina sa din Shenzhen şi se aşteaptă ca până la finele lunii să ajungă la o producţie de două milioane de unităţi pe zi, scrie Agerpres.

Foxconn a adăugat că în prima fază măştile vor fi utilizate pentru protecţia sutelor de mii de angajaţi ai săi din China. După ce producţia va ajunge la capacitate maximă, Foxconn va furniza măşti medicale şi pentru persoanele din afara companiei.

"Aceasta nu este doar cea mai mare responsabilitate corporativă a Foxconn, ci şi responsabilitatea noastră socială", se precizează în postarea grupului taiwanez.

Separat, societatea mixtă SAIC-GM-Wuling Automobile Co Ltd, un producător auto deţinut de General Motors Co şi doi parteneri chinezi, a anunţat şi ea ca va pune la punct 14 linii de producţie pentru a produce 1,7 milioane măşti medicale pe zi.

Anterior, compania de articole de îmbrăcăminte Hongdou Group Co Ltd a informat că a reechipat o uzină pentru a produce combinezoane medicale. Compania intenţionează să producă aproximativ 60.000 de combinezoane pe lună, pe care le va pune la dispoziţia guvernului pentru distribuţie.

Producătorii de îmbrăcăminte Zhejiang Giuseppe Garment Co Ltd şi Jihua Group Corp au lansat iniţiative similare.

Uzinele din interiorul şi din afara Chinei lucrează nonstop pentru a face faţă cererii după izbucnirea epidemiei de coronavirus în oraşul Wuhan din estul Chinei. Un producător de măşti medicale din Cehia declara luna trecută că în doar patru zile comenzile primite au crescut cu 57.000%.

Pentru a face faţă crizei, localităţile din China au introdus un sistem de raţionalizare. De exemplu, în Shanghai, persoanele care doresc să obţină o mască medicală trebuie să pună la dispoziţie actul de identitate şi numărul de telefon unui comitet de vecinătate, după care pot fi contactaţi în momentul în care pot să se ducă să primească un set de măşti medicale.