Acest lucru le-ar putea atrage atentia marilor studiouri asupra alegerilor pe care le fac, spunand "da" unor superproductii de 150 de milioane de dolari care, ulterior, nu isi recupereaza banii in cinematografe. In schimb, alte filme cu bugete mai mici, ajung sa fie mult mai profitabile, potrivit Mediafax.

Box office-ul nord-american a devenit un test picat pentru multe dintre superproductiile de la Hollywood care, desi au consumat resurse considerabile, nu au fost apreciate de public. Prima superproductie-esec in box office-ul de anul acesta a fost "1.000 post Terra/ After Earth", care a avut premiera pe 31 mai si a avut incasari de 59 milioane de dolari la nivelul Americii de Nord, in conditiile in care a avut un buget de 130 de milioane de dolari.

L-au urmat "Alerta de gradul zero/ White House Down" (cu un buget de 150 de milioane de dolari si incasari de 68 de milioane de dolari), "Calaretul singuratic/ The Lone Ranger" (cu un buget de 250 de milioane de dolari si incasari de 72 de milioane de dolari) si "Copoi pentru strigoi/ RIPD", care a avut incasari de 15 milioane, la un buget de 180 de milioane de dolari.

In acest context, se pare ca Steven Spielberg a prezis corect, in iunie, faptul ca industria cinematografica trece "printr-o mare criza" a sistemului de productie. "Vom vorbi de o implozie atunci cand trei-patru-sase filme cu buget mare o sa faca public foarte putin", a spus el, la acel moment.

Producatoarea Kathryn Arnold asociaza acest lucru cu mediocritatea productiilor cu buget mare. "Studiourile incearca sa atinga un public cat mai larg si cred ca pentru asta trebuie sa simplifice actiunea si sa bage cat mai multe scene de bataie", a declarat aceasta pentru AFP.

"Cu toate acestea, publicul este necrutator si are multe alternative, fiind conectat la multe media. Studiourile trebuie sa invete sa nu fie meschine cu scenariile cand fac filme de buget mare", a adaugat ea. Arnold a dat drept exemple pozitive de filme cu un buget mare si care au aparut anul acesta precum "Furios si iute 6", "Ziua Z: Apocalipsa" si "Iron Man- Omul de Otel 3".

Pe de alta parte, Arnold a spus ca esecurile de anul acesta ar putea face studiourile sa "faca o pauza" de la superproductii.

"Cand producatorii s-au instalat in industrie serios, spun «Bine, acum vreau sa fac un film scump»", spune producatorul filmului "Activitate Paranormala" care a luat cu asalt box office-ul, chiar daca a avut un buget considerat "minuscul" la Hollywood.

"Dar cand investesti multi bani, nu iti poti asuma riscuri, nu poti ucide personajul principal, nu poti sa iti asumi diferite riscuri", incheie acesta.