Începând de anul viitor, salariul minim lunar net va fi de 2.325 lire turceşti (392 dolari), de la 2.021 lire turceşti în 2019, a anunţat ministrul Muncii, Zehra Zumrut.

Nivelul salariilor din Turcia a fost afectat de creşterea semnificativă a inflaţiei în 2018, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar. Dar în noiembrie rata inflaţiei a scăzut la 10,56%, după ce în 2018 ajunsese la 25%.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale şi a creşterii costurilor de împrumut.

Cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a înregistrat în 2018 un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Scăderea activităţii economice şi inflaţia ridicată au reprezentat un factor major în pierderea alegerilor locale de către partidul AK aflat la guvernare, în special în marile oraşe Istanbul şi Ankara.

Aproximativ zece milioane de angajaţi - aproape o treime din forţa de muncă - câştigă salariul minim sau puţin mai mult, conform unui studiu al Confederaţiei sindicatelor progresiste din Turcia.

Ergun Atalay, şeful sindicatului Turk-Is, a cerut un salariu minim lunar net de 2.578 lire turceşti.

Conform celor mai recente date, aproximativ 4,6 milioane de angajaţi nu au un loc de muncă iar în oraşe rata şomajului este de 16,4%, în timp ce în rândul tinerilor rata şomajului se ridică la 26,1%.