Politia financiara a efectuat perchezitii in mai multe regiuni din Italia, la cererea procuraturii din Siena, unde se afla sediul central al Monte Paschi di Siena, cea mai veche banca din lume, transmite Mediafax.

Investigatia vizeaza miscarile de capital prin diverse conturi curente create in numele unor firme inregistrate offshore. 

11 persoane, intre care fosti angajati ai bancii si brokeri, sunt implicate in ancheta, potrivit agentiei italiene de presa Ansa. 

Un fost director financiar al Monte Paschi di Siena (MPS), Gianluca Baldassare, si adjunctul sau, Alessandro Toccafondi, un fost director al filialei londoneze a bancii, Matteo Pontone, precum si Fabrizio Cerasani, membru fondator si director al companiei Enigma Securities din Londra, figureaza printre persoanele anchetate preliminar, potrivit presei italiene. 

In ultimii ani, Monte Paschi di Siena, care a fost una dintre cele mai bogate si prestigioase banci din Europa, s-a aflat in centrul atentiei din cauza mai multor scandaluri. Problemele dateaza inca de la preluarea, in 2007, a bancii Antonveneta de la banca spaniola Santander, pentru 9,3 miliarde de euro, pret considerat supraevaluat cu cel putin 3 miliarde de euro. 

Pentru a masca lipsa de profitabilitate, fosta conducere a Monte Paschi di Siena este acuzata ca a investit in produse financiare derivate, toxice, care au generat pierderi uriase. Scandalul a izbucnit in 2012, provocand plecarea precipitata a directorului general Giuseppe Mussari si deschiderea unei anchete judiciare, sub acuzatia de delapidare.