FMI a demarat joi procesul de depunere a candidaturilor si spera sa numeasca noul director general pana la inceputul lunii martie.

Actualul mandat de cinci ani al lui Christine Lagarde expira in iulie si deocamdata nu a aparut niciun alt contracandidat.  

"Da, candidez pentru un al doilea mandat", a declarat Christine Lagarde pentru postul de televiziune France 2, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

"Sunt onorata sa primesc, inca de la inceputul procedurilor, sprijinul Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Coreei de Sud si Chinei", a adaugat Lagarde.  

Intrebata despre faptul ca in decembrie 2015 a fost trimisa in judecata in fata Curtii de Justitie a Republicii Franceze pentru rolul sau in afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, fostul ministru al Economiei si Finantelor din Franta a asigurat ca a actionat in interesul statului si in conformitate cu legea.

"Sper ca justitia, indiferent cat de lunga sau de penibila va fi procedura, imi va da dreptate", a spus Lagarde.

Cazul vizeaza rolul presupus al lui Christine Lagarde intr-un caz controversat de arbitraj in favoarea omului de afaceri Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul suferit in urma vanzarii companiei Adidas.  

Conform unei traditii nescrise, in fruntea Bancii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International.

Cinci dintre directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia si cate unul din Belgia, Olanda, Germania si Spania. Italia si Marea Britanie nu au avut inca un reprezentant care sa ocupe aceasta functie.