Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.

"Harta energetica a Europei de Sud-Est este redesenata, iar acest lucru face din Grecia un centru energetic in regiune", a declarat marti premierul Alexis Tsipras la ceremonia de inaugurare a lucrarilor organizata la Salonic, nordul Greciei.

Acest proiect de cinci miliarde de euro va trece prin Georgia, Turcia, Grecia si Albania pentru a ajunge pana in sudul Italiei via Marea Adriatica. Trans Adriatic Gas Pipeline ar urma sa faca legatura cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontiera Kipoi dintre Grecia si Turcia, precum si cu conducta Caucazul de Sud prin Georgia.

"Inauguram o parte importanta a unuia din cele mai mari si mai complexe proiecte din istoria industriei energetice", a declarat premierul georgian Georgy Kvirikashvili.

Proiectul va crea 8.000 de locuri de munca doar in Grecia

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consortiu la care actionari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas si Axpo. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza acordarea unei finantari de pana la 1,5 miliarde de euro pentru TAP, ceea ce ar urma sa fie cel mai mare credit acordat vreodata de BERD.

In ultimii ani, Grecia a inceput sa isi promoveze pozitia de centru energetic regional, proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmand sa fie completat de un interconector cu Bulgaria precum si de un proiect de gaze naturale lichefiate in Alexandrupolis, nordul Greciei.

Oficialii guvernamentali au estimat ca TAP va insemna 8.000 de noi locuri de munca in Grecia, tara unde rata somajului a ajuns la 24%, si contracte de sute de milioane de euro pentru firmele grecesti care vor lua parte la lucrarile de constructie.