Creșterea arată că investitorii apreciază semnele pozitive legate de redresarea economiei chineze după pandemia de coronavirus şi speră în atenuarea tensiunilor chino-americane, relatează Reuters.

Investitorii sunt uşuraţi de faptul că preşedintele american Donald Trump nu a anunţat noi tarife împotriva Chinei, în timpul conferinţei de presă de vineri, la care a prezentat reacţia sa la o lege pentru securitatea naţională care sporeşte controlul Beijingului în Hong Kong.

Aceştia sunt încurajaţi şi de indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) calculat de Caixin/Markit, care arată o îmbunătăţire mică, dar neaşteptată a activităţilor fabricilor chineze, în luna mai, potrivit News.ro.

Dolarul australian, sensibil la comerţ, a urcat cu 1,3%, la 0,6765 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

Faţă de un coş de valute, dolarul a scăzut cu 0,3%, la 97,954.

Euro s-a apreciat cu 0,4%, la 1,1154 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din 17 martie.

Pe piața locală, moneda naţională s-a depreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,8426 de lei, în creștere cu 0,01% faţă de cotaţia de vineri.

Pe de altă parte, dolarul s-a depreciat masiv în raport cu leul, ajungând la 4,3517 lei, în scădere cu 1,06% faţă de cotaţia anterioară.

Potrivit analiştilor ING, a fost deschisă uşa pentru deprecierea dolarului, pe fondul măsurilor americane impuse Hong Kongului care sunt sub aşteptările analiştilor şi a probabilităţii ridicate ca OPEC+ să extindă acordul de reducere a livrărilor.

Marea întrebare este dacă dolarul va traversa o perioadă scurtă de scădere, sau dacă declinul va fi mai considerabil”, au spus analiştii ING.

Potrivit analiştilor, protestele care au loc în oraşe americane mari împotriva brutalităţii poliţiei sunt îngrijorătoare şi pot indica o cursă mai strânsă în alegerile prezidenţiale din noiembrie, dar este improbabil să modifice optimismul pe termen scurt referitor la economia americană.

Lira sterlină a urcat cu 0,5%, la 1,2414 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, susţinută de măsurile de ridicare treptată a restricţiilor.