In acest context, un fost politician olandez sustine ca disparitia actualei monede euro este iminenta, dar ca va fi inlocuita cu o alta, care va fi adoptata doar de cateva tari europene.

Frits Bolkestein are acum 82 de ani, este o figura marcanta a Partidului Poporului pentru Libertate si Democratie din Olanda si a fost impotriva introducerii monedei unice europene, in 1999.

Acesta este de parere ca ruperea euro este inevitabila in contextul economic al tarilor din regiune de astazi, iar ca locul actualei monede va fi luat asa-numita “neuro”, care va fi intrebuintata in Germania si in tarile nordice.

Ideea formarii unei uniuni monetare in zona nordica a continentului nu este noua, analistul suedez Gunnar Wetterberg sugerand, in urma cu o luna, ca tarile din partea de nord a continentului ar trebui sa adopte o intelegere de uniune, in cazul in care UE se va destrama.

“Uniunea Nordica” ar urma sa fie compusa din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda si Groenlanda.

Daca UE se clatina, sa facem alta. 5 state europene vor sa se grupeze intr-o noua Uniune

N-as varsa o lacrima daca Italia ar iesi din zona euro, ceea ce este valabil si pentru Grecia. De fapt, ar trebui ajutate sa iasa din zona euro”, a mai spus Bolkestein, intr-un interviu acordat publicatiei olandeze nrc.nl.

Legat de introducerea eurobondurilor, Bolkstein a declarat ca “este o idee dezatruoasa”. “Asta ar insemna ca Olanda ar trebui sa plateasca in jur de 7 miliarde de euro pe an, dupa calculele mele. In fiecare an. Si asta in conditiile in care Olanda trebuie sa reduca cheltuielile publice cu 18 miliarde de euro in urmatorii 4 ani”, a explicat politicianul olandez.

Citeste si:

Emil Boc: Sfarsitul euro ar putea sa ajunga realitate, daca politicienii nu-si asuma masuri ferme de combatere a crizei

Cronologia crizei din zona euro, in cele mai bune coperti The Economist. Ultima vorbeste despre venirea sfarsitului