Caderea lirei sterline s-a oprit vineri, cand moneda britanica s-a apreciat cu 1,1%, dupa o saptamana de depreciere.

Lira a inceput sa se aprecieze dupa asasinarea deputatei pro-UE Jo Cox, moment din care sondajele au aratat o rasturnare de situatie in oprivinta preferintelor britanicilor: 45% s-au declarat in favoarea ramanerii in UE, spre deosebire de 42%, care doresc iesirea.

Nu numai lira sterlina a castrigat teren in urma anuntarii acestor rezultate, ci si celelalte monede europene.

Euro s-a apreciat cu 0,7% in fata dolarului, cea mai puternica din ultimele doua saptamani, monedele scandinave au crescut in medie cu 1% fata de moneda americana, in timp ce monedele din Europa Centrala si de Est au inregistrat, de asemenea, aprecieri semnificative, cea mai mare fiind cea a zlotului polonez, cu 0,7%. 

Pretul aurului a coborat la cel mai redus nivel din ultima luna in conditiile in care sondajele indica faptul ca votantii vor inclina catre ramanerea in UE iar acest fapt scade cererea pentru investitii de refugiu. Pretul aurului cu livrare imediata a pierdut 1,4 procente, ajungand la 1.280 dolari/uncie, cea mai mare scadere zilnica din 24 mai pana in prezent, si se tranzactiona, luni dimineata, la 1.284 dolari/uncie la Londra, potrivit Bloomberg.

Bursele, cel mai mare avans din februarie

Actiunile europene au consemnat cel mai mare avans din luna februarie si pana in prezent, in conditiile in care un nou sondaj arata o crestere a numarului britanicilor care sustin ramanerea in UE. Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 3,3 procente, la 336,58 puncte la Londra, al doilea avans consecutiv. Toate pietele importante din vestul Europei au crescut. Indicele londonez FTSE 100 a castigat 2,7 procente.

"Sunt miscari continue incepand de vineri cand am avut deja o anumita relaxare. Momentul Brexit a fost asa puternic si a fost intrerupt brusc ceea ce a luat pe toata lumea prin surprindere. Ne indreptam catre un scenariu clar de Brexit iar acum vedem o miscare de contraatac care face situatia mai echilibrata, in linie cu ceea ce investitorii au crezut de la inceput", a afirmat Christian Gattiker, seful Departamentului de cercetare la grupul de private banking Julius Baer in Zurich.

Un sondaj publicat in week-end a aratat ca 54% la suta dintre votanti sustin tabara celor care doresc ramanerea in UE in timp ce 42% sunt in favoarea unei iesiri din UE, o inversare fata de inceputul saptamanii trecute cand sondajele plasau pe primul loc grupul celor care doreau parasirea UE de catre Marea Britanie.

Nici europenii nu-si doresc ca Regatul sa paraseasca UE, acestia declarand, in marea lor majoritate, ca vor ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana.

Un procent de 54% dintre cetatenii europeni sustin ramanerea Marii Britanii in UE, potrivit unui sondaj difuzat luni de Fundatia Bertelsmann, cu trei zile inaintea referendumului la care alegatorii britanici vor trebui sa se pronunte in legatura cu ramanerea sau nu a tarii lor in blocul comunitar.

Circa 21% dintre cei chestionati se pronunta in favoarea parasirii UE de catre Marea Britanie, mai releva sondajul, realizat in randul cetatenilor din sase tari mari din UE - Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania si Polonia.

Defalcat pe tari, spaniolii (64%) si polonezii (65%) sunt cetatenii europeni care isi doresc cel mai mult ca britanicii sa ramana in UE, procentul scazand la italienii (55%) si la germanii chestionati (54%). Cel mai putin dornici ca Marea Britanie sa ramana in UE sunt francezii, 41% declarandu-se in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE, iar 25% spunand ca si-ar dori un Brexit.

Sondajul a fost realizat in luna aprilie, pe un esantion reprezentativ de 10.992 de participanti in cele sase tari mari din UE deja mentionate.

Brexitul ar fi “devastator” pentru lira, care ar ajunge la paritate cu euro

Analistii pietei valutare apreciaza ca ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana va duce la o apreciere importanta a lirei sterline fata de restul valutelor, cu minimum 10%, in timp ce iesirea din UE este vazuta ca un eveniment devastator pentru puterea de cumparare a lirei, potrivit lui Catalin Chivu, CEO al companiei de servicii financiare TeleTrade.

Majoritatea analistilor estimeaza o depreciere a lirei sterline de cel putin 15% in urmatoarele luni, in raport cu celelalte monede, in cazul unui Brexit.

UBS - banca elvetiana ce detine sub administrare peste 2.200 miliarde USD - crede ca lira va ajunge la paritate fata de euro (o devalorizare de peste 30%) deoarece estimeaza ca Marea Britanie va avea probleme sa se imprumute pentru a-si finanta deficitul de cont curent (4,7% din PIB).

Nu doar lira ar avea de pierdut in cazul unui vot majoritar pro-Bexit. Este de asteptat ca si euro sa se deprecieze in raport cu dolarul american si yenul japonez, in opinia bancilor de investitii (precum Barclays).

In cazul ramanerii in UE, atat lira cat si euro ar castiga teren in fata celorlalte monede, continuarea parteneriatului comunicand unitate si stabilitate pe termen lung. Faimosul investitor Jeffrey Gundlach a raspuns intrebarilor Financial Times si acesta este sigur ca britanicii nu vor vota pentru parasirea UE – “Nu se va intampla. Uitati-va la ce s-a intimplat in Scotia. Oamenii nu vor trage maneta pentru iesire. Nici nu cred ca trebuie sa luam in calcul acest aspect.”

Betfair Exchange, un nume important in domeniu, care activeaza pe o piata cu volume mari de bani si din aceasta cauza mai credibila decat unele sondaje, ofera o cota de 1.44 (aproximativ 70% procentaj de castig) pentru mentinerea in UE si 3.25 pentru iesire. Cota pentru iesirea din UE a fost in scadere in ultimele doua saptamani de la un maxim de 6, ceea ce sugereaza o crestere a pariurilor pe Brexit.

Cotele sunt asemanatoare cu cele de refendumul Scotiei atunci cand rezultatul a fost clar in favoarea mentinerii Scotiei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. De asemenea, casele de pariuri au prognozat corect rezultatele majoritatii evenimentelor de acest gen.