Sondajul, efectuat de institutul ISPO si publicat de Corriere della Sera, arata ca 65% dintre cei intervievati considera ca adoptarea euro a avut mai multe efecte negative decat pozitive pentru economia italiana.

Increderea in Uniunea Europeana este de 51%, cel mai redus nivel din ultimii ani.

Sondajul scoate in evidenta ingrijorarea in crestere a italienilor privind viitorul monedei unice, in conditiile in care Italia, a treia mare economie din zona euro, se confrunta cu o criza a datoriilor care i-a adus costul imprumuturilor la un nivel nesustenabil.

Guvernul tehnocrat condus de premierul Mario Monti a promovat un buget de austeritate care include majorari de impozite si reduceri ale cheltuielilor care afecteaza puternic populatia, in timp ce economia se indreapta spre recesiune.

Sustinerea populatiei pentru Monti a crescut de la 46% in urma cu o luna la 56%, potrivit sondajului.

Italia, ale carei datorii de 120% din PIB se afla pe locul al doilea ca marime in zona euro, dupa cele ale Greciei, se numara printre tarile europene ale caror ratinguri au fost retrogradate vineri de Standard&Poor’s. Calificativul Italiei a fost revizuit in scadere cu doua trepte, la "BBB+".

Germanii sunt cei mai invesunati opozanti ai monedei unice, peste 60% dintre ei considerand ca introducerea euro nu a fost o idee buna. De asemenea, peste 85% dintre persoanele intervievate considera ca moneda unica a determinat o crestere a preturilor, in timp ce trei sferturi dintre germani considera ca vechea lor moneda, Deutsche Mark, era mai stabila in raport cu monedele straine decat este in prezent euro.