Imigrantii ilegali si calauzele lor sunt vanati cu ajutorul Centrului de supraveghere a frontierei din Constanta.

"Nimeni nu poate intra pe teritoriul UE nedetectat, pentru ca avem echipamente foarte bune si eficiente, cu care putem detecta ambarcatiuni de mai putin de 20 de metri de la o distanta de 12 mile marine (22 de kilometri)", declara Madalina Zamfir, un ofiter din cadrul Pazei de Coasta.

Paza de Coasta ar putea sa se confrunte cu un numar mult mai mare de imigranti decat in prezent, peste cativa ani, in cazul in care Romania adera pana la urma la Schengen, apreciaza postul paneuropean, citat de Mediafax.

Acordul Schengen, semnat in urma cu 30 de ani, a desfiintat treptat controalele de frontiera intre statele membre. Pe de alta parte, controalele la frontiera externa au fost sporite.

In timp ce tari ca Irlanda sau Marea Britanie au ales sa ramana in afara zonei Schengen, Ciprul, Croatia, Bulgaria si Romania abia asteapta sa adere, insa sunt nevoite sa astepte. Alte state membre UE afirma ca ele au nevoie de reforme suplimentare in cadrul sistemelor lor judiciare si sa lupte mai eficient impotriva coruptiei si crimei organizate.

La cartierul general al Politiei de Frontiera, in Bucuresti, ofiterii opereaza echipament sofisticat produs de compania franco-germana EADS. Contractul a fost atribuit cu ani in urma - fara licitatie publica. De atunci au aparut acuzatii ca germanii i-au mituit pe oficialii romani pentru a-l obtine. Biroul procuraturii din Munchen a declarat pentru Euronews ca investigatia este in curs.

In timp ce Comisia Europeana afirma ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa adere la Schengen, mai multe state UE - ca Franta, Germania si Olanda - se opun aderarii.

Politia romana de Frontiera este frustrata din cauza acestor obstacole politice. "Facem o treaba buna, acolo, la frontiera", afirma Liviu-Marius Galos, inspector general adjunct in cadrul Politiei romane de Frontiera. "Au fost investiti o multime de bani pentru asigurarea securitatii frontierei externe a UE, bani ai contribuabililor europeni si romani", subliniaza el.

Judecatorii romani duc, totodata, o lupta apriga impotriva coruptiei, pentru a convinge intreaga tabla politica de sah europeana ca Romania se schimba si este necesar sa adere la Schengen, conchide Euronews.