Dupa 17 ore, cele doua parti au ajuns in cele din urma la un acord luni dimineata, evitand un colaps financiar in Grecia si o probabila iesire din zona euro. 

Tusk sustine ca Angela Merkel si Alexis Tsipras s-au targuit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizari care vor trebui sa fie alocate pentru investitii. 

"In timpul negocierilor, in jurul orei 07:00 dimineata, cand Merkel si Tsipras au cerut o pauza, am simtit ca riscul ca acestea sa esueze era foarte aproape", a afirmat Donald Tusk, pentru Kathimerini.

"La momentul respectiv, diferenta dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus ca daca negocierile se vor sfarsi fara rezultat as fi gata sa anunt public ca Europa este aproape de catastrofa pentru 2,5 miliarde de euro", a povestit Tusk. 

Europa se indreapta spre redeschiderea finantarii pentru Grecia dupa ce parlamentul de la Atena a probat un nou plan de ajutor in urma unui vot dezordonat, care a lasat guvernul fara majoritate. Banca Centrala Europeana a crescut finantarea de urgenta pentru institutiile de creditare grecesti, desi masurile de control ale capitalului vor continua sa se aplice pentru a evita un asediu cand bancile se vor redeschide luni. 

Planurile privind un nou program de asistenta financiara sunt supuse vineri votului Bundestagului, in contextul in care opozitia este tot mai puternica la Berlin fata de o astfel de decizie.

"Cel mai important lucru in negocieri a fost sa ajutam Grecia. Totusi, a trebuit sa discutam consecintele pe termen mediu si lung ale unui Grexit, o procedura haotica si imprevizibila cu impact politic si geopolitic", a mai spus Tusk. 

"A fost o solutie necesara sa evitam riscul de haos imediat si de incapacitate de plata, dar este numai primul pas", a conchis presedintele Consiliului European.