Dupa o vizita de doua zile in Rusia, Christine Lagarde va merge in China si in Japonia, scrie Reuters.

Fostul ministru de Finante al Frantei se afla in prima vizita in Rusia de la preluarea postului de director executiv al FMI. Aceasta va incerca in urmatoarele doua zile sa convinga Moscova sa contribuie la eforturile Uniunii Europene de a solutiona criza datoriilor de stat.

Kremlinul anunta intr-un comunicat numai ca presedintele Dmitri Medvedev va discuta cu Lagarde despre "problemele de actualitate ale economiei globale si finantelor, eforturilor internationale de a le stabiliza (…) cat si noi masuri de stabilizare a sistemului financiar global".

Rusia a anuntat anterior ca este dispusa sa discute bilateral cu tarile afectate de criza, insa a avut grija sa nu promita bani zonei euro ca intreg.

Oficiali ai Ministerului rus al Finantelor au afirmat in repetate randuri ca Rusia are nevoie de informatii complete privind planul anticriza al zonei euro, inclusiv cine va fi responsabil din punct de vedere financiar pentru ajutoarele acordate statelor aflate in pericol.

Guvernul rus s-a angajat pana acum sa ofere zonei euro pana la 10 miliarde de dolari, suma ce putea fi folosita numai printr-un mecanism al FMI.

Liderii europeni au stabilit la finele lunii octombrie ca resursele financiare ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) sa fie majorate la 1.000 miliarde euro, una dintre principalele componente ale planului anticriza al UE.

Europa vrea de asemenea sa creeze vehicule investitonale speciale prin care sa atraga bani din afara UE, de la state emergente puternice precum China, Rusia sau Brazilia, pentru sprijinirea FESF si a pietei obligatiunilor de stat din zona euro.

Rusia detine reserve valutare si de aur de peste 500 miliarde de dolari, ocupand locul al treilea in lume dupa acest criteriu.
De asemenea, cele 10 miliarde de dolari promise zonei euro ar putea reprezenta reiterarea unui angajament mai vechi, luat la inceputul anului 2009, cand Moscova a anuntat ca este pregatita sa investeasca aceasta suma in obligatiuni FMI despre care se discuta la acea data, dar care nu au fost emise pana acum.

Acele obligatiuni urmau sa fie structurate pentru a atrage bani de la cele mai mari economii emergente, asa-numitele tari BRIC, Brazilia, Rusia, India si China.

Obligatiunile urmau sa fie denominate in Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda speciala de imprumut a FMI.

Saptamana trecuta, surse apropiate situatiei au declarat pentru Reuters ca G20, grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii, ia in calcul cresterea lichiditatii la nivel mondial printr-o alocare speciala de DST-uri.

Citeste si:

Diversifica si cucereste. eMAG vinde muzica, iar Marius Ghenea cauciucuri. De ce imprumuta retailerii romani modelul Amazon

15 PET-uri transformate intr-un tricou. Romanii care exporta materie prima pentru branduri