"I want you back" este sloganul ales de Letonia pentru a-i atrage pe cetatenii care au plecat in Occident in cautarea unor salarii mai mari.

Polonia a lansat un program care ofera celor care se intorc in tara locuri de munca, locuinte si servicii medicale, in timp ce in Romania autoritatile si-au unit eforturile cu companiile private pentru a oferi burse si locuri de munca in incercarea de ai convinge pe cetatenii calificati sa revina in tara.

Toate aceste campanii au luat avant dupa ce Brexitul a pus sub semnul intrebarii statutul muncitorilor straini din Marea Britanie.

"Diaspora reprezinta un potential urias neaccesat pentru tarile de origine", a declarat Rokas Grajauskas, economist la Danske Bank A/S. Potrivit acestuia, revenirea celor plecati la munca in strainatate este benefica pentru ca permite introducerea de noi competente si modalitati de gandire.

Fondul Monetar International estimeaza ca plecarea muncitorilor spre alte tari a costat, in medie, cele 21 de state din Europa de Est aproximativ sapte puncte procentuale din produsul lor intern brut, iar alte noua puncte procentuale vor fi pierdute in urmatorii 14 ani daca actualele tendinte continua.

Fondul recomanda ca UE sa mentina finantarea pentru a reduce presiunile migratorii, iar tarile din Europa de Est sa imbunatateasca conditiile de pe piata muncii si sa initieze un dialog cu diaspora.