Pentru prima data in multa vreme, cei 27 de lideri de stat si guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discutia lor sa ia o dimensiune politica, insa fara a ajunge la o decizie concreta.

Scopul era "a defini in ce consta" echilibrul dintre consolidarea bugetara si crestere, a explicat inainte de reuniune un diplomat european, cu cele doua tabere, pe de o parte "tabara austeritatii" condusa de Germania si cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealalta parte cea a flexibilitatii cu Franta si presedintele sau socialist Francois Hollande.

In final, presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discutiile "linistite si intense".

Exista "o puternica convergenta a viziunilor", a asigurat Hollande, explicand ca obiectivul vizat era "ca disciplina bugetara sa fie compatibila cu perspectiva cresterii". Franta solicita o amanare pentru a isi reduce deficitul public la 3 la suta din PIB si, in general, vrea sa slabeasca constrangerea bugetara. Aceasta este totusi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.

Fidela pozitiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat ca "consolidarea financiara, reformele structurale si cresterea nu sunt incompatibile, ci merg mana in mana".

"Singura cale de a iesi din criza este continuarea combaterii cauzelor sale", insa "rezultatele vor necesita timp sa se traduca in termenii activitatii economice si a locurilor de munca", a recunoscut Van Rompuy, in timp ce Europa este afectata de recesiune si un somaj din ce in ce mai mare.

Aceasta reuniune a avut de altfel loc pe fondul tensiunilor sociale si politice, in special in statele cele mai lovite de criza, unde Europa se afla in banca acuzatilor.

Constestarea s-a exprimat din nou in strada joi. La apelul sindicatelor europene, o adunare impotriva austeritatii a reunit la Bruxelles aproximativ 15.000 de persoane, conform organizatorilor, printre care delegatii ale grupurilor Caterpillar si ArcelorMittal care au anuntat recent suprimarea a mii de locuri de munca in Belgia. In acelasi moment, mii de studenti manifestau la Madrid impotriva reducerilor bugetare in educatie.

Contestarea s-a vazut de asemenea la urne, asa cum au aratat recent alegerile italiene. Summitul este astfel ultimul pentru liderul guvernului italian Mario Monti, care a fost invins la alegerile legislative.

Intr-o scrisoare catre colegii sai publicata joi seara, Monti a subliniat ca a aplicat cu precizie politica de consolidare bugetara care i-a fost ceruta, insa rezultatele au intarziat prea mult in ochii concetatenilor sai.

Acesta a pledat pentru mai multa "flexibilitate" si insista asupra necesitatii de a combate somajul. Acesta ar fi "cel mai bun mesaj pentru a contracara valul de populism si nemultumire din Uniunea Europeana".

"Suntem pe deplin constienti de dezbaterea care se formeaza si chiar de disperarea unora", a recunoscut Van Rompuy, declarand ca "somajul, in special cel al tinerilor, a fost abordat in cursul discutiilor" joi.

In concluziile sale, summitul solicita statelor UE sa implementeze rapid acordul obtinut in februarie la nivel european pentru ca fiecarui tanar aflat in somaj sa i se ofere un loc de munca sau un curs de formare profesionala.

Acesta insista asupra necesitatii de a recupera intarzierile acumulate in implementarea pietei interne europene si prevede un calendar de summituri tematice asupra unor dosare cruciale pentru economia europeana: energie, inovatie, noile tehnologii si industrie.