Planurile de infiintare a agentiei sunt in faza avansata, iar noua institutie privata ar putea incepe activitatea cel mai devreme in prima jumatate a acestui an, a declarat Berger publicatiei italiene Corriere della Sera, scrie Mediafax.

Omul de afaceri, fondator al unei companii de consultanta care ii poarta numele, a promovat initiativa pe langa guvernele europene si companii, pentru a atrage sprijin si finantare pentru noua agentie si spera ca a obtinut 300 de milioane de euro din partea investitorilor.

"Modelul propus este al unei agentii ale carei servicii sunt platite de clienti, care au interesul sa obtina rezultate obiective", a explicat Berger.

Partenerul lui Berger, Markus Krall, care are rolul de a infiinta efectiv agentia, a declarat saptamanalului german Euro am Sonntag ca agentia se va diferentia de concurentii sai prin acceptarea raspunderii juridice pentru analizele facute.

Puterea celor 3. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele

Astfel, clientii vor putea solicita despagubiri din partea agentiei, ceea ce, in opinia lui Krall, va fi un "stimulent puternic" pentru analize corecte.

"In prezent, ratingurile sunt considerate din punct de vedere juridic doar simple opinii, care nu intra sub incidenta legilor referitoare la despagubiri", a spus Krall.

Liderii europeni au criticat S&P, Moody’s si Fitch, afirmand ca s-au grabit sa retrogradeze ratingurile tarilor indatorate din regiune in pofida programelor de salvare si de austeritate.

S&P a redus in aceasta luna ratingurile a noua state din zona euro, privand Franta si Austria de calificativele maxime triplu "A", dar nu si Germania.

Planul lui Berger pentru noua agentie, care va fi inregistrata in Olanda, a primit semnale de sprijin din partea Comisiei Europene si a guvernelor din regiune, dar si a Chinei si a unora dintre statele arabe, conform publicatiei italiene.