Noile prognoze privind cea mai mare economie europeană, care ar urma să fie anunţate miercurea viitoare de Guvernul de la Berlin, arată o accelerare a creşterii PIB-ului Germaniei la 1,6% în 2020, scrie Agerpres.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au dorit să comenteze informaţiile din Handelsblatt, înaintea conferinţei de presă a ministrului de resort, Peter Altmaier, programată săptămâna viitoare.

Luna trecută, Institutul economic Ifo şi-a înrăutăţit estimările de creştere pentru economia germană în 2019 la 1,1%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă la un avans de 1,3% anul acesta, faţă de o expansiune de 1,9% previzionată anterior.

Datele preliminare publicate recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis) arată că Economia Germaniei a crescut cu 1,5% în 2018, cel mai slab ritm din ultimii cinci ani şi o încetinire clară faţă de anul precedent.

PIB-ul Germaniei este afectat de disputele comerciale dintre SUA şi China, de încetinirea PIB-ului global şi de riscul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, în martie.

"Economia Germaniei a crescut pentru al nouălea an consecutiv, deşi avansul şi-a pierdut din avânt. Creşterea a fost sprijinită de cererea internă, atât consumul gospodăriilor cât şi cheltuielile statului înregistrând creştere pe parcursul anului. PIB-ul Germaniei a crescut probabil uşor în trimestrul patru din 2018, ceea ce înseamnă că s-a evitat recesiunea" (două trimestre consecutive de creştere negativă)", se arată în comunicatul Destatis.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune a economiei germane de 1,5% în 2018, după un avans de 2,2% în 2017.

"Pe baza fundamentelor economice, perspectiva privind PIB-ul Germaniei rămâne favorabilă dar nu ne aşteptăm la o redresare spectaculoasă, ci mai degrabă la un avans lent", a apreciat recentul economistul Carsten Brzeski de la ING.

Ratele scăzute ale dobânzilor, deprecierea euro, unele măsuri de stimulare fiscală şi schimbarea tendinţelor comerciale sunt factorii care vor sprijini avansul economiei germane în următoarele trimestre, a adăugat Carsten Brzeski.