Prelungirea acestor sanctiuni, care au fost introduse prima data in vara lui 2014 pentru o perioada de sase luni, ar urma sa fie decisa marti la nivel de ambasadori, iar ulterior, in mod oficial, la reuniunea ministeriala de la Luxemburg din 24 iunie, au declarat patru diplomati, sub protectia anonimatului.

"Este cel mai probabil scenariu, deoarece toata lumea este de acord sa incheie acest subiect" inainte de summitul sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana, care va avea loc in perioada 28 - 29 iunie, la Bruxelles, reuniune ce va fi dominata de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru ramanerea in UE, a explicat una din surse.

Prelungirea pentru inca sase luni a acestor sanctiuni economice nu intampina opozitie in randul statelor membre, chiar daca anumite tari, precum Italia, Ungaria, Grecia si Cipru, si-au exprimat unele reticente, iar Germania este de acord cu ridicarea graduala a anumitor sanctiuni.

Europenii au conditionat ridicarea partiala sau totala a sanctiunilor impuse Rusiei de progresele inregistrate de punerea in practica a acordurilor de la Minsk destinate solutionarii conflictului din Ucraina. Insa, exceptand incetarea focului, respectata in mare parte, dispozitiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost inca respectate.

"Urmatoarea etapa este clara: aplicarea completa a acordului, nimic mai mult sau mai putin. Este singura modalitate pentru a incepe dialogul nostru si singura modalitate de ridicare a sanctiunilor economice impuse", a subliniat, joi, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic international de la Sankt Petersburg.

Aceste sanctiuni, care ar urma sa expire la finele lui iunie, au fost decretate in lunile iulie si septembrie 2014, cand Rusia a trimis trupe pentru a sustine ofensiva lansata de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. Moscova a dezmintit intotdeauna implicarea sa militara in conflictul din Ucraina si, la randul sau, a ripostat la sanctiunile europenilor prin introducerea unui embargou pentru importurile de produse agroalimentare din UE.

De asemenea, UE ar urma sa prelungeasca vineri, pentru inca un an, o alta serie de sanctiuni introdusa dupa anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, in luna martie 2014, sanctiuni care interzic in special investitiile si importurile in Uniunea Europeana de produse provenite din aceasta peninsula.