In Spania, unde Biserica Catolica detine scoli, case, parcuri, terenuri de sport si restaurante, impozitele ar putea ajunge pana la 3 miliarde de euro pe an,  un impact devastator asupra acesteia.

"Costurile crizei ar trebui sa fie suportate in mod egal de catre fiecare persoana si institutie", a declarat pentru Washington Post, Ricardo Rubio, membru in Consiliul Municipal din Alcala, Spania.

In Italia, oficialii fac tot mai multe apeluri pentru perceperea unei taxe pe proprietatile bisericesti care au un scop comercial. Biserica Catolica din Italia ar putea plati anual taxe de sute de milioane de euro, ca urmare a planurilor guvernului de a-i retrage scutirile de taxe, titreaza BBC.

Premierul italian Mario Monti a anuntat ca Vaticanul trebuie sa plateasca taxe pe proprietatile ce nu au caracter religios. Pana in prezent, biserica era scutita in Italia de la plata unor astfel de taxe. Costul anual ar putea fi de pana la 720 de milioane de euro, potrivit autoritatilor. Biserica Catolica din Italia detine aproximativ 110.000 de proprietati, in valoare de circa noua miliarde de euro. Printre acestea se afla centre comerciale si proprietati rezidentiale. In decembrie, guvernul a reintrodus un impozit pe proprietatile imobiliare, de care biserica este scutita. Tot mai multi italieni se opun acestor scutiri, pe care le considera le considera privilegii in contextul austeritatii, noteaza BBC. Dupa ultimul pachet de masuri de austeritate, peste 130.000 de italieni au semnat o petitie online in care cereau revocarea statutului de scutire de taxe pentru biserica.

In Irlanda, guvernul a redus subventiile acordate saracilor pentru prima comuniune. In Marea Britanie s-a renuntat la subventiile de transport acordate scolilor cu profil religios.

Toate aceste masuri nu au picat tocmai bine Bisericii Catolice care se confrunta cu o scadere a donatiilor din partea enoriasilor, dar si cu diverse acuzatii de abuz incheiate cu intelegeri de milioane de euro.

Candva o institutie de neatins in anumite parti ale Europei, Biserica Catolica a ajuns sa nu mai fie privita cu ochi buni pentru relaxarea fiscala permisa de guverne, intr-o perioada in care marile economii ale continentului sunt zdruncinate, iar masurile de austeritate au ajuns insuportabile pentru populatie.

Numeroase grupuri politice au vazut in criza economica posibilitatea de a lansa in dezbatere finalul intelegerilor fiscale dintre stat si biserica, mai ales in tarile predominant catolice.

Separarea bisericii de stat este o chestiune extrem de importanta” a declarat Charles Zech, director al Centrului pentru Studii de Management Teologic al Univeristatii Villanova.