Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat inca de la sfarsitul anului 2012 ca va introduce in circulatie, incepand cu 2013, noi bancnote, cu elemente noi de siguranta.

Elementul comun al noii serii de bancnote il reprezinta portretul zeitei Europa (din mitologia greaca, care a dat numele continentului nostru), atat in filigran, cat si in holograma, potrivit informatiilor de pe site-ul dedicat www.new-euro-banknotes.eu

Ca si bancnota de 5 euro, pusa in criculatie in mai 2013, cea de 10 euro are cateva modificari intre elementele de securitate, precum si un design nou, dar destul de asemanator cu versiunile anterioare.

Asemenea ultimei bancnote de 5 euro, si cea de 10 euro are si elemente de design noi, precum o reprezentare din mitologia greaca si originile numelui batranului contiment. Ambele se vor regasi atat in holograma, cat si pe watermark.

O alta metoda de verificare a autenticitatii este cifra scrisa in culoarea verde-smarald, care isi va schimba nuanta in albatru inchis, atunci cand inclinam hartia.

Noile serii vor fi introduse treptat, in toata Europa, pe parcursul mai multor ani, cand vor ajunge sa le inlocuiasca definitiv pe cele vechi.

Bancnotele euro reprezinta simbolul Uniunii Europene, fiind folosite de 334 milioane de oameni din 18 tari, care fac parte din zona euro.