FMI a revizuit de la o crestere de 1,1% la o contractie de 0,5% prognoza pentru zona euro in acest an, in timp ce la nivelul Uniunii Europene se asteapta la o contractie de 0,1%, fata de estimarea anterioara pentru o crestere de 1,4%, potrivit ultimului raport Perspectiva Economiei Mondiale.

Europa Centrala si de Est va resimti cel mai puternic imapactul crizei din zona euro, ca urmare a legaturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro, scrie Reuters. Analistii FMI anticipeaza o crestere de 1,1%, fata de 2,7% cat anticipau anterior, urmata de o revenire la 2,4% anul urmator.

Criza din zona euro se agraveaza si trage in jos si economia mondiala, a avertizat FMI. Fondul a redus prognoza de crestere pentru economia globala de la 4% la 3,3%.

Economia globala incetineste, dar nu se prabuseste, potrivit analistilor Fondului. Totusi, avansul PIB la nivel mondial ar putea fi cu circa doua puncte procentuale sub nivelul estimat, daca liderii europeni nu reusesc sa limiteze criza.

Germania si Franta, cele mai mari doua economii ale zonei euro, vor avea cresteri economice foarte reduse, de 0,3% si, respectiv, 0,2%, in timp ce Italia si Spania, economiile aflate pe locurile trei si patru in uniunea monetara, vor inregistra contractii de 2,2% si 1,7%.

FMI a mentinut prognoza de 1,8% pentru cresterea economica in SUA, dar a revizuit in scadere, de la 2,3% la 1,7% estimarea pentru Japonia.