Inaintea summit-ului de luni al UE, Merkel a fost intrebata de cotidianul Bild am Sonntag despre "presiunile in crestere" asupra Germaniei pentru "majorarea masiva" a resurselor Mecanismului European de Stabilitate, care va intra in vigoare la mijlocul anului.

Cancelarul nu a clarificat, insa, daca Germania va sustine majorarea fondului si a raspuns in schimb unei intrebari despre efectul unei posibile cresteri a fondului asupra bugetului Germaniei in acest an.

"Negocierile continua referitor la modul cum se va face plata contributiei, intr-o transa sau doua. Nivelul deficitului Germaniei nu va creste in legatura cu Mecanismul European de Stabilitate, pentru ca banii nu dispar. Vor fi doar transferati de la bugetul federal al fondul european", a spus Merkel.

Cancelarul german a rezistat pana in prezent unei majorari a resurselor fondului de urgenta.

Seful guvernului Austriei, cancelarul Werner Faymann, a declarat intr-un interviu pentru revista Der Spiegel ca este in favoarea unei majorari a resurselor de 500 de miliarde de euro ale fondului, reluand apluri facute la Berlin de directorul FMI, Christine Lagarde, si premierul italian, Mario Monti.