Schimbarea de atitudine a Rusiei

Timp de aproape 70 de ani, Europa a respectat un principiu de baza si anume ca granitele nu ar trebui schimbate cu forta. In Crimeea - si in estul Ucrainei - presedintele rus Vladimir Putin a renuntat la el si a restabilit doctrine mai vechi si mai periculoase.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat asupra "gandirii invechite in termeni de sfere de influenta in care dreptul international este calcat in picioare".

La sfarsit de an, alte imagini dintr-o alta era isi fac aparitia: bombardierele ruse Tu-95 interceptate de avioanele NATO in spatiul european. In doar 24 de ore, avioanele ruse au fost interceptate de 26 de ori.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a spus ca "lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece", cuvinte care erau de neimaginat in urma cu un an.

Nimeni din Europa nu stie cat de mari sunt ambitiile presedintelui Vladimir Putin sau cat de serios intentioneaza acesta sa revigoreze teritoriul Noii Rusii sau fostul imperiu sovietic. in timpul Imperiului Rus, Novorosiia a fost un teritoriu tampon din nordul Marii Negre, care ulterior a devenit parte a Ucrainei.

Citeste si: 2014, anul in care Putin a modificat harta Europei, iar  Rusia si-a aratat puterea in fata americanilor si a UE. Ucraina ramane butoiul cu pulbere de la frontierele Romaniei

Problemele persista in zona euro

Criza din zona euro, despre care se credea ca a fost ingropata in 2013, a revenit in acest an, mai degraba sub forma stagnarii. Anul 2014 a marcat limitele politicii de austeritate.

La acest sfarsit de an, zona euro este aproape de recesiune. Economia sa a crescut modest cu 0,2 la suta in al treilea trimestru alunecand catre deflatie. Cele trei mari economii ale zonei euro au inregistrat un declin al productiei in noiembrie. Noua amenintare este lipsa cresterii economice si rata ridicata a somajului.

Tragedia greaca nu s-a incheiat

Grecia, care a fost vreme indelungata epicentrul crizei, pare ca se indreapta catre iesirea din aceasta situatie. Dar instabilitatea politica a revenit. Esecul Parlamentului de a alege presedintele tarii va conduce la alegeri legislative anticipate in 2015.

Perspectiva nelinisteste oficialii de la Bruxelles, pana in punctul in care acestia au emis avertizari si s-au aratat subiectivi. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Presupun ca grecii ... stiu foarte bine ce ar insemna niste alegeri gresite pentru Grecia si zona euro".

Anul 2014 a cunoscut si o ascensiune a partidelor antisistem, multe dintre ele antieuropene. in Franta, Frontul National al lui Marine Le Pen a castigat alegerile europene, iar in Marea Britanie pe primul loc s-a clasat UKIP. in Italia, desi Matteo Renzi a obtinut o victorie impresionanta, cel de-al doilea cel mai popular lider este Matteo Salvini, presedintele Ligii Nordului, un partid antiimigratie, care a afirmat ca Europa de astazi nu poate fi reformata. Chiar si in Germania, un partid eurosceptic, AfD, a castigat teren.

Tensiuni privind imigrantii

Dupa somaj si economie, imigratia este o alta mare sursa de ingrijorare in multe tari. in acest an, 207.000 de imigranti au sosit pe mare in Italia. Peste 3.400 au murit in Marea Mediterana. Germania a primit peste 180.000 de solicitari de azil. Suedia a adoptat o politica a usilor deschise pentru imigrantii sirieni, dar aceasta a provocat tensiuni politice. Partidul de extrema dreapta Democratii Suediei a fortat organizarea alegerilor anticipate, in speranta ca acestea vor fi un "referendum pe tema imigratiei", insa Guvernul suedez de stanga a ajuns la un acord cu opozitia de centru-dreapta care ii permite sa evite alegerile si sa solutioneze criza politica.

Lideri populari si lideri in scadere de popularitate

Angela Merkel ramane cel mai influent politician din Europa, desi este si mai izolata decat inainte. Ea cere in continuare ca Italia si Franta sa depuna mai multe eforturi pentru a limita deficitele bugetare. Masurile luate pana in prezent "nu sunt suficiente", sustine ea, dar tendinta este de contestare a austeritatii.

Popularitatea presedintelui Frantei, Francois Hollande, a inregistrat o scadere record de pana la 13 la suta. Rata somajului ramane ridicata, iar el ar putea sa nu mai candideze in 2017.

Matteo Renzi debordeaza de energie si incredere. El a introdus mai multe reforme politice si este in proces de introducere a unei reforme pentru ca muncitorii sa poata fi angajati si concediati mai usor. in urma cu sase luni, Renzi a declarat ca "daca Europa si-ar face un selfie astazi, ar fi o imagine obosita si resemnata".

Anul 2014 a fost unul in care liderii si oficialii europeni au inceput sa accepte posibilitatea ca dupa un referendum, Marea Britanie sa paraseasca UE. Au fost multe comentarii despre dorinta ca Londra sa ramana in componenta Uniunii Europene, dar exista un apetit scazut pentru concesii majore sau slabirea vreunuia dintre principiile de baza ale UE.