"Sunt extrem de revoltata! Cum e posibil, in vreme ce Romania si Bulgaria sunt tinute in afara spatiului Schengen, invocandu-se motive politicianiste, Guvernul socialist din Malta sa poata trece prin Parlament un proiect de lege care permite practic oricarui om cu bani din afara UE sa isi cumpere cetatenie malteza si sa devina, astfel, cetatean european cu libertate deplina de miscare in Schengen si restul UE", a scris Renate Weber pe Facebook, potrivit Mediafax.

In opinia sa, proiectul de lege pe care Malta l-a aprobat la 12 noiembrie 2013 si care va permite cetatenilor din afara UE sa-si cumpere cetatenie malteza contra sumei de 650.000 de euro contravine principiilor pe care este fundamentata Uniunea Europeana si "submineaza insasi ideea de cetatenie europeana". In plus, Weber sustine ca este vorba de "o evidenta discriminare, din moment ce numai cei mai bogati locuitori ai tarilor-terte vor putea sa isi cumpere cetatenia malteza si, implicit, cetatenia europeana".

Europarlamentarul PNL se intreaba daca oamenii care si-au facut averile prin orice metode (inclusiv coruptie, trafic de orice fel), pot deveni cetateni europeni contra cost.

Totodata, Renate Weber anunta ca, impreuna cu europarlamentarul olandez Jan Mulder, va adresa, in numele grupului ALDE, o intrebare scrisa Comisiei si Consiliului, cu privire la aceasta lege, care urmeaza sa intre in vigoare in saptamanile urmatoare.

"Vom cere Consiliului si Comisiei sa se pronunte in legatura cu decizia Parlamentului maltez si sa ne spuna cum respecta aceasta litera si spiritul Tratatelor si a Codului frontierelor Schengen, precum si principiul UE al nediscriminarii", mai scrie Weber.

Parlamentul din Malta a votat, saptamana trecuta, un proiect de lege potrivit caruia orice cetatean din afara Uniunii Europene poate obtine cetatenia malteza, in schimbul sumei de 650.000 de euro.

Legea urmeaza sa intre in vigoare in cateva saptamani, iar premierul Joseph Muscat a estimat ca aceasta va aduce la buget venituri anuale de 30 de milioane de euro, noteaza euronews.com.

Comisia Europeana a precizat ca nu are puterea de a interzice autoritatilor malteze aplicarea acestei legi. "Statele membre au suveranitate deplina sa decida cui si cum acorda cetatenia", a declarat, la 13 noiembrie, purtatorul de cuvant al CE, Michele Cercone.