BioHax International este liderul pieței din această industrie inovativă și a captat atenția încă de la inființarea companiei în urmă cu cinci ani de către Jowan Osterlund, un fost tatuator și piercer profesionist, scrie Daily Mail.

Microciparea este o metodă controversată încă, iar cei care o critică susțin că dezantajele și riscul ca datele personale de pe cipuri să fie furate sunt mai mari decât avantajele.

În Suedia, însă, sunt tot mai multe companii care folosesc această metodă pentru a ușura accesul clienților sau al angajaților la locul de muncă.

În iunie 2017, de exemplu, operatorul feroviar suedez SJ Rail a anunțat un proiect pilot în cadrul căruia 100 de persoane folosesc un microcip pentru a-și plăti călătoriile. Astfel, cu ajutorul smartphone-ului, controlorii din trenuri pot taxa călătoria doar prin atingerea cu mâna de către călător a dispozitivului.

Proiectul futurist nu a fost infailibil însă și a generat o serie de îngrijorări legate de confidențialitatea datelor pasagerilor. Când a fost lansat, de exemplu, s-a întâmplat ca în locul informațiilor despre călătorie, dispozitivul să afișeze pagina de LinkedIn a călătorului.

Microcipurile sunt de mărimea unui bob de orez și se implantează cu ajutorul unei seringi speciale sub pielea de pe mână, cel mai adesea deasupra degetului mare.

Câteva companii din Suedia oferă deja angajaților acest serviciu, cel mai adesea gratuit, pentru a-i ajuta să intre mai ușor în clădire sau să plătească mâncarea la cantină. Primele implanturi au fost făcute în 2015 și, deși există îngrijorări legate de siguranța datelor personale, mulți suedezi le preferă.

Ulrika Celsing, de 28 de ani, și-a implantat un microcip care îi permite să intre mai ușor în clădirea unde lucrează, fără a mai folosi un card magnetic de acces, și spune că nu o îngrijorează un posibil atac cibernetic.

“Nu cred că tehnologia disponibilă în prezent permite furtul de date de pe cipuri, dar poate fi un pericol pentru viitor. Trebuie să avem în vedere acest lucru”, a spus ea pentru AFP.

Pentru a intra în birou la o agenție media din Stockholm, Ulrika ridică doar mâna în fața unui dispozitiv din perete, fără să-l atingă, iar acesta citește codul și ușa se deschide.

Microciparea nu mai este demult o noutate în Suedia, aceasta fiind cel mai frecvent folosită pentru accesul la locul de muncă și plata mâncării la birou.

Cum sunt folosite microcipurile:

-Înlocuiesc toate portofelele electrinice, cardurile bancare, de travel și tot felul de carduri de acces. Pot fi folosite pentru efectuarea de plăți numai prin atingerea terminalului cu mâna.

-Procedura, cu tot cu microcip, costă în jur de 180 de dolari. Unele companii oferă gratuit acest serviciu angajaților lor.

-Nu conțin GPS, așadar persoana care poartă un microcip nu poate fi urmărită.

-Funcționează doar la o distanță de câțiva milimetri de dispozitivul de citire, deci informațiile de pe el sunt greu de furat.

-Sunt pasive, adică doar conțin informații, dar nu pot accesa la rândul lor informațiile de pe alte dispozitive.