În plus, alte 235 de companii se gândesc şi ele să îşi înfiinţeze un birou în Olanda, în ideea de a avea în continuare acces la clienţii din Uniunea Europeană.

"Incertitudinea în creştere din Marea Britanie şi posibilitatea unui divorţ fără acord provoacă îngrijorări în rândul acestor companii. De acea din ce în ce mai multe companii se reorientează spre Olanda ca o posibilă bază pentru piaţa europeană", a spus comisarul NFIA, Jeroen Nijland, potrivit Agerpres.

Potrivit NFIA, Olanda este deosebit de atractivă pentru companiile care activează în domeniile financiar, IT, media, publicitate şi sănătate.

Multe din companiile care s-au mutat deja sau intenţionează să se mute în Olanda au făcut acest lucru pentru că au nevoie de o licenţă bancară sau drepturi de difuzare pentru a putea activa în continuare în UE. NFIA a dat drept exemple de companii care s-au mutat în Olanda nume precum Bloomberg, AMBest, Discovery şi banca japoneză Norinchukin.

Într-un raport dat publicității în februarie, Ministerul olandez al Economiei preciza că un program de recrutare a adus 42 de companii sau filiale şi 1.923 de locuri de muncă din Marea Britanie în Olanda în 2018.

În raport sunt incluse banca japoneză de investiţii Norinchukin, compania de presă TVT Media, furnizorii de servicii financiare MarketAxess şi Azimo, precum şi asiguratorul maritim UK P&I Club printre companiile care au decis mutarea şi care nu fuseseră menţionate până acum.

"În 2019, mai multe companii, printre care Discovery şi Bloomberg, şi-au anunţat deja intenţia de a investi în Olanda din cauza Brexit-ului. În plus, Agenţia olandeză pentru investiţii străine discută cu peste 250 de companii străine care iau în considerare mutarea operaţiunilor în Olanda după Brexit", a mai precizat Ministerul Economiei, adăugând că majoritatea dintre acestea sunt olandeze, dar că unele sunt şi firme americane sau asiatice care îşi reconsideră filialele europene.

"Printre ele sunt companii din sectorul financiar, din media şi publicitate, ştiinţele vieţii şi sănătate, dar şi logistică", a explicat Ministerul Economiei din Olanda.

Olanda concurează cu Germania, Franţa, Belgia şi Irlanda pentru a atrage companiile interesate să plece din Marea Britanie din cauza Brexitului.

Premierul britanic Boris Johnson a promis că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la finele lunii octombrie cu sau fără un acord de divorţ.