"Avem un grup de lucru care analizeaza toate scenariile, verifica toate datele referitoare la drepturile de pasaport, autorizari, model de aprobare si ce fel de pregatiri pot fi efectuate impreuna cu colegii nostri de la Autoritatea britanica de supervizare bancara (PRA) in Regatul Unit", a explicat Lautenschlaeger la o conferinta desfasurata la Frankfurt.

In prezent, bancile cu sediul in Marea Britanie pot oferi gratuit servicii in UE pe baza unui sistem de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Insa, acest lucru este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

"Bineinteles ca ne pregatim. Avem multe banci care au solicitat interviuri si intalniri astfel incat putem identifica care sunt subiectele sensibile si unde difera metodele noastre de cele ale PRA", a adaugat oficialul BCE.

Recent, Banca Centrala Europeana a cerut principalelor institutii de creditare din zona euro sa prezinte detaliat modul in care se pregatesc de Brexit, inclusiv cum vor gestiona turbulentele de pe piete si orice modificari pe care vor trebui sa le faca la modelele lor de afaceri.

Luni, Ministerul german de Finante a anuntat ca a primit un numar crescut de solicitari de informatii de la institutii financiare din Marea Britanie interesate sa se mute in Germania, dupa Brexit.

Frankfurtul si Parisul se bat pe gigantii care vor parasi City-ul londonez

Frankfurt, centrul financiar al Germaniei si orasul unde isi au cartierul general gigantii Deutsche Bank si Commerzbank, a intrat in competitie cu Paris si alte orase europene interesate sa atraga o parte din afacerile care in prezent se deruleaza in City of London, primul centru financiar al Europei.

Frankfurt este intr-o pozitie care ii permite sa profite de orice mutare a activitatii bancare din Londra dupa Brexit, avand in vedere ca gazduieste deja Banca Centrala Europeana si a doua mare piata de capital din UE. In plus, Frankfurt este interesat sa gazduiasca si Autoritatea Bancara Europeana (EBA), organismul care reglementeaza bancile din UE si care a anuntat deja ca va trebui sa se mute de la Londra dupa decizia Marii Britanii de a iesi din UE.

O serie de mari banci au inceput deja sa isi extinda echipele de la Frankfurt, ceea ce creste sansele ca orasul german sa fie unul dintre centrele financiare care vor beneficia cel mai mult de pe urma Brexitului. O serie de surse au declarat pentru Reuters ca banca americana de investitii Goldman Sachs analizeaza posibilitatea mutarii unor active si operatiuni de la Londra la Frankfurt pentru a-si asigura accesul pe piata din UE si dupa ce Marea Britanie paraseste blocul comunitar.