Este cel mai mai semnificativ declin al exporturilor de când Destatis a început colectarea datelor privind comerţul internaţional, în 1950.

Comparativ cu martie, exporturile Germaniei au scăzut cu 24% în aprilie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 16,5%. Analiştii se aşteptau la un recul al exporturilor de 15,6% în aprilie, după o scădere de 11,7% în martie. Declinul importurilor a fost în linie cu estimările.

În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, s-a diminuat până la 3,2 miliarde de euro în aprilie, de la 12,8 miliarde de euro în martie. Analiştii se aşteptau la un excedent de zece miliarde de euro în aprilie.

Redresarea a început deja în urma relaxării restricţiilor şi a redeschiderii frontierelor, dar nu se va mai vedea boom-ul exporturilor din ultimul deceniu, a apreciat Alexander Krueger, economist la Bankhaus Lampe.

"Drumul spre ieşirea din criza provocată de pandemie este lung, dificil şi în special nesigur, mai ales în domeniului comerţului extern", a adăugat Krueger, potrivit Agerpres.

În pofida pachetului de relansare a economiei de 130 de miliarde de euro anunţat săptămâna trecută, care vine pe lângă planul de stimulare de 750 miliarde de euro din martie, Guvernul de la Berlin a avertizat că economia, puternic dependentă de exporturi, se va contracta anul acesta cu 6,3%, "cea mai gravă recesiune din istoria republicii germane".

Economiştii se aşteaptă la o redresare lentă, iar ritmul revenirii economiei va depinde de cât de repede principalii parteneri comerciali ai Germaniei se vor reface după criză.

Exporturile Germaniei către Franţa şi SUA au scăzut mai mult decât cele către China, în aprilie, a precizat Destatis.