Destatis a confirmat o estimare preliminara publicata luna trecuta, conform careia in perioada aprilie-iunie 2015 comparativ cu trimestrul precedent, PIB al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa un avans de 0,3% in primele trei luni ale acestui an.

Comparativ cu T2 2014, PIB al Germaniei a crescut cu 1,6%. 

Datele statistice arata ca exporturile au crescut cu 2,2% in T2, iar importurile s-au majorat cu 0,8%.

Consumul privat a crescut cu 0,2%, in timp ce cheltuielile publice au crescut cu 0,3% iar investitiile de capital au scazut cu 0,4%. 

"In trimestrul II, principalul motor de crestere a PIB-ului a fost comertul exterior, diferenta dintre exporturi si importuri, cu o contributie de 0,7 puncte procentuale", a precizat Destatis.

Consumul privat a avut o contributie de 0,1 puncte procentuale, in timp ce investitiile de capital au anulat 0,1 puncte procentuale din PIB, iar stocurile au anulat si ele 0,4 puncte procentuale din cresterea economica. 

Faptul ca avansul economic al Germaniei s-a bazat pe exporturi scoate in evidenta riscurile cu care se confrunta principala economie europeana in cazul unei incetiniri a economiei chineze, a doua mare economie a lumii si al treilea mare partener comercial al Germaniei.

Cererea chineza a fost un element important pentru companiile germane in ultimii ani, iar in 2014 deficitul balantei comerciale a Germaniei pe relatia cu China a atins cel mai scazut nivel din acest secol, 4,8 miliarde de euro. In prima jumatate a acestui an deficitul comercial a crescut la 7,3 miliarde de euro. 

Pentru intregul an 2015, Guvernul german mizeaza in prezent pe o crestere de 1,8% dupa un avans de 1,6% in 2014.