Noile sanctiuni impuse de guvernul SUA Rusiei la inceputul lunii septembrie, pentru implicarea Moscovei in conflictului din estul Ucrainei, includ retragerea muncitorilor americani din proiectele desfasurate de Exxon, alaturi de gigantul rus Rosneft, in Marea Kara din Oceanul Arctic pana in 26 septembrie.

De asemenea, noile masuri presupun si interzicerea furnizarii de servicii si tehnologii de catre companiile americane grupurilor din Rusia care conduc programe de explorare in Oceanul Arctic.

Totusi, Exxon a obtinut permisiunea autoritatilor americane de a prelungi operatiunile din Oceanul Arctic cu doua saptamani, pentru a putea incheia "in siguranta" activitatea din zona si a retrage oamenii si echipamentele folosite.

Masurile anterioare luate impotriva Rusiei in iulie nu au impiedicat Exxon si Rosneft sa inceapa operatiunile de explorare din Oceanul Arctic in august, ca parte a unui program comun in valoare de 700 de milioane de dolari.

Proiectul de explorare din Marea Kara este parte a unei colaborari mai extinse dintre Exxon si cel mai mare producator de petrol din Rusia, cu care a semnat un parteneriat in valoare de 3,6 miliarde de dolari in 2011.