In urma cu 100 de ani, astfel de legaturi erau posibile doar in randul elitelor. Cand Randolph Churchill s-a casatorit cu Jennie Jerome din New York, cuplul parea desprins dintr-un roman de Henry James: o tanara americanca saraca ii intrase in gratii unui aristocrat britanic.

Acum, astfel de legaturi au devenit ceva obisnuit. Si ca se ne limitam doar la exemple de politicieni, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a luat o sotie nascuta in Italia, Carla Bruni, in timp ce premierul François Fillon s-a casatorit cu o galeza, Penelope Clarke.

Nelson Mandela este casatorit cu Graça Machel, din Mozambique, premierul danez Helle Thorning-Schmidt este casatorita cu un britanic, in timp ce alte doua personalitati politice din Asia, Aung San Suu Kyi din Myanmar si Sonia Gandhi din India au fost, de asemenea, casatorite cu straini.

De ce ne intereseaza subiectul casatoriilor internationale? Pentru ca ele sunt rezultatul globalizarii. In timp ce oamenii calatoresc peste hotare in vacanta sau la studii sau migreaza pentru a munci, acestia isi pot intalni jumatatea printre localnici.

Asia este o parte a lumii in care numarul casatoriilor intre persoane de nationalitati diferite a crescut semnificativ in ultimii ani. Potrivit lui Gavin Jones, de la Univestitatea Nationala din Singapore, 5% din casatoriile din Japonia au in componenta un partener strain, in conditiile in care in anii ‘80 astfel de casatorii nu depaseau 1%. In Coreea de Sud, de la 3,5%, in 2000, numarul casatoriilor internationale a ajuns in 2010 la 10%.

Amorul la birou: nunta sau somaj? Sfaturi de la cupluri celebre care s-au cunoscut la serviciu

Casatoriile internationale sunt des intalnite si in Europa. Datele prezentate de demograful italian Giampaolo Lanzieri arata ca in Franta proportia casatoriilor internationale a crescut de la 10%, in 1996, la 16%, in 2009. Iar in tarile mici, cifra este si mai mare. Aproape jumatate din casatoriile din Elvetia sunt internationale, iar aproximativ unul din 5 mariaje din Suedia, Belgia si Austria au in componenta o persoana de alta nationalitate.

Rata creste si mai rapid in tarile mediteraneene. In Italia si Spania, de la 5%, in 1995, s-a ajuns la 14%, respectiv 22%, in 2009. Cat despre Cipru, acesta este un caz special: nu mai putin de trei sferturi dintre casatoriile de aici sunt internationale (de la jumatate, in 1995), dar acest lucru se intampla si cauza faptului ca aici este locul de nastere al zeitei Venus si multe cupluri din strainatate vin sa se casatoreasca in Cipru.

Pe baza acestor statistici, cercetatorii de la Centrul de Cercetari Demografice din Barcelona si de la Centrul pentru Migrarea Populatiei din Minnesota, au realizat, pentru prima data, portretul celor care isi gasesc fericirea in afara granitelor tarii natale. Astfel, cele mai multe astfel de legaturi se fac intre persoane cu varsta curpinsa intre 25 si 39 de ani, iar cea mai semnificativa caracteristica a familiilor cu parteneri de nationalitati diferite este diferenta de statut material dintre cei doi.

Munca in cuplu, noua tendinta pentru angajarea in strainatate. In ce domenii poti sa lucrezi alaturi de partenerul de viata

In tarile in curs de dezvoltare, ca Ghana, Bolivia, Philippine sau Africa de Sud, frecventa casatoriilor internationale nu depaseste 2%. In schimb, in trei dintre cele mai bogate tari ale lumii – America, Franta si Marea Britanie, frecventa acestor casatorii depaseste 10 procente.

Potrivit cercetatorilor, in 2000 s-au inregistrat, in toata lumea, 12 milioane de casatorii internationale, intre persoane cu varsta intre 25 si 39 de ani.

Casatoriile internationale sunt adesea catalogate ca o forma de exploatare a unuia dintre parteneri - de cele mai multe ori femeia, pentru ca majoritatea se incheie intre un barbat mai batran, dar bogat, si o femeie tanara si bine educata, dar care provine dintre-o tara saraca. Exista si abuzuri, dar de cele mai multe ori casatoriile internationale sunt de durata, iar sotiile care emigreaza in tara de origine a sotului joaca un rol important in viata acestuia.

In acelasi timp, cele mai multe dintre aceste casatorii asigura bunastare economica si personala pentru cei care emigreaza. In consecinta, cercetatorii estimeaza ca rata casatoriilor internationale va continua sa creasca, iar autoritatile ar trebui sa previna abuzurile, dar sa incurajeze procesul.

Tu te-ai casatori cu un strain? Sau esti casatorit deja cu un strain? Spune-ne povestea ta la sectiunea COMENTARII de mai jos.

Citeste si:

Scoala vietii. In China, femeile invata cum sa cucereasca milionari

Drama unei tari suprapopulate. “Copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie pentru 5.000 de dolari

Studiu Microsoft: 7% dintre internautii romani au cerut pe cineva in casatorie prin e-mail!