Vineri, Janet Yellen (Fed) si Mario Draghi (BCE) au prezentat perspective economice la reuniunea anuala a bancilor centrale organizata la Jackson Hole, Wyoming, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

In Statele Unite, rata somajului este 6,2%, comparativ cu 11,5% in zona euro. 

Sefa Fed, Janet Yellen, a spus ca, odata cu insanatosirea pietei muncii, oficialii Fed incep sa discute despre momentul in care ar trebui sa fie retrase masurile de relaxare monetara. 

Mario Draghi, in schimb, a spus ca reprezentantii BCE sunt pregatiti sa continue masurile de stimulare, el adaugand ca asteptarile analistilor referitoare la inflatia din zona euro au scazut semnificativ in august. 

"Politica monetara a Statelor tinde spre inasprire, in 2015, in timp ce, in Europa, pietele futures anticipeaza ca dobanzile nu vor fi modificate pana in 2017. Discursul lui Draghi confirma aceste asteptari", a declarat Alan Ruskin, director in domeniul strategiei pe piata valutara la Deutsche Bank in New York. 

Acest decalaj pune investitorii in alerta, pentru o lume multi-polara a politicilor monetare, la aproape sase ani de cand bancile centrale s-au unit in jurul dobanzilor scazute pentru a salva economiile de recesiune. 

Un traseu diferit al dobanzilor in SUA si zona euro este probabil sa creeze mai multa instabilitate pe piata valutara, considera Ruskin. 

Yellen a afirmat in discursul sau ca nu va fi usor sa decida ca progresele pietei muncii sunt satisfacatoare: "Piata americana a muncii nu si-a revenit complet", a spus ea.

Draghi, in schimb, a dat cel mai puternic semnal de pana acum ca oficialii BCE nu au incheiat masurile de evitare a unei stagnari de tipul celei cu care s-a confruntat Japonia. 

"Consiliul guvernatorilor va recunoaste astfel de evolutii si, in cadrul mandatului sau, se va folosi de toate instrumentele disponibile pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu", a spus Draghi. 

Economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea, iar rata somajului de mentine aproape de un nivel record. 

Analistii anticipeaza ca inflatia din zona euro a incetinit in august la 0,3%, cel mai redus nivel dupa octombrie 2009 si cu mult sub nivelul de aproape 2%, care reprezinta tinta BCE. 

Alti reprezentanti ai bancilor centrale participanti la reuniunea de la Jackson Hole nu au semnalat vreo graba sa inaspreasca politica monetara. 

Guvernatorul Bancii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat ca institutia va mentine actualul nivel al dobanzilor pana va fi obtinuta stabilitatea preturilor, iar acestea vor fi ajutate daca inflatia va fi sub asteptari. 

Guvernatorul Bancii Canadei a afirmat ca piata muncii are destul spatiu de crestere. 

Mario Draghi a anuntat in iunie o serie de masuri de politica monetara in premiera, incluzand dobanzi negative pentru depozitele constituite de bancile centrale din uniune, precum si fonduri speciale pentru banci, destinate exclusiv pentru finantarea companiilor sau a populatiei. 

Seful BCE s-a aratat increzator ca setul de masuri anuntat va contribui la cresterea cererii pe piata bancara, dar a avertizat, totodata, ca exista un “risc real” ca programul de politica monetara sa-si piarda din eficienta. 

Urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara a BCE va avea loc in Frankfurt, in data de 4 septembrie.