Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC) a precizat ca a decis sa majoreze rata dobanzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%, potrivit Agerpres.

De la sfarsitul anului 2008 si pana astazi dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25% pentru a sustine relansarea economiei.

Aceasta este prima majorare a costului creditului decisa de Fed dupa iunie 2006. 

De asemenea, FOMC a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed pana la 0,50%. 

'Comitetul a decis ca in acest an a avut loc o imbunatatire considerabila a conditiilor de pe piata muncii si de asemenea este increzator ca inflatia va crese pe termen mediu pana la tinta de 2%', a informat Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale, care precizeaza ca decizia de a majora costul creditului a fost adoptata in unanimitate. 

Fed a precizat ca majorarea de astazi este doar inceputul unui ciclu treptat de inasprire a politicii monetare, adaugand ca va pune accentul pe monitorizarea inflatiei, care ramane mult sub tinta.

'In opinia comitetului, conditiile economice vor evolua intr-o maniera care va permite doar o majorare graduala a ratei dobanzii fondurilor federale (principalul instrument de politica monetara al Fed n.r.)', se mai arata in comunicatul Bancii centrale a SUA. 

Chiar daca este vorba de o majorare modesta (0,25%), aceasta va creste costurile cu imprumuturile pentru toata lumea de la guverne straine la companii si pana la cumparatorii de case si automobile, in timp ce ii va recompensa mai mult pe cei care iti tin economiile la banca.

Pietele financiare se asteptau la aceasta majorare, avand in vedere recentele date statistice care arata ca economia americana continua sa creeze noi locuri de munca intr-un ritm sustinut. 

Separat, Fed a dat publicitatii noile sale prognoze privind cresterea economica, inflatie si rata somajului in urmatorii doi ani care sunt in mare parte neschimbate cu cele din septembrie, rata somajului fiind asteptata sa scada pana la 4,7% anul viitor, iar economia sa avanseze cu 2,4%.

Decizia istorica va avea repercusiuni asupra sistemului financiar global, transmite AFP.  

Majoritatea economistilor se asteptau ca asa-numita "federal funds rate" sa fie majorata cu un sfert de punct procentual de la nivelul actual 0%.

De asemenea, jucatorii de pe piata au fost interesati de instrumentele suplimentare pe care Fed ar putea sa le utilizeze pentru a-si ajusta politica monetara, o posibila optiune fiind dobanzile pe care le plateste pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed.

Un alt subiect de interes a fost bilantul Bancii centrale a SUA. In ultimii ani, Fed a acumulat peste 4.500 de miliarde de dolari sub forma de certificate de Trezorerie si creante imobiliare in urma politicii sale monetare ultra-relaxante.  

Departamentul american al Muncii a anuntat marti ca preturile de consum au ramas nemodificate in noiembrie, pe fondul scaderii costurilor la alimente si energie, ceea ce ar putea oferi noi argumente Rezervei Federale sa ia aceasta decizie cruciala, informeaza DPA.  

Excluzand preturile volatile la alimente si energie, inflatia de baza a crescut cu 0,2% in noiembrie, aceeasi crestere inregistrata si in precedentele doua luni. Preturile la energie au scazut cu 1,3% in noiembrie, iar preturile la alimente au scazut cu 0,1% luna trecuta.