Mai multi membri ai Comitetului Monetar Fed (FOMC) au subliniat ca o eventuala "crestere a tensiunilor geopolitice privind Rusia si Ucraina" in strainatate sau o noua incetinire a economiei Chinei, ar putea prezenta unele riscuri pentru economia americana, potrivit unui rezumat al acestei reuniuni, care s-a desfasurat pe 29 si 30 aprilie.

Dupa o perioada de relativa acalmie, Ucraina organizeaza duminica alegeri prezidentiale pe care separatistii prorusi ameninta sa le perturbe, sub privirile binevoitoare ale Moscovei.

In ceea ce priveste economia americana, indicatori recenti "releva o revenire si sugereaza ca economia se afla pe traiectoria unei cresteri moderate", se arata in acest rezumat al discutiilor in cadrul reuniunii.

Insa este "prea devreme sa se confirme daca aceasta relansare va conduce economia la un ritm de expansiune superior tendintei sale", s-au intrebat guvernatorii Fed, care au evaluat in cursul reuniunii "optiunile unei normalizari a politicii monetare".

Alt factor de risc pentru cresterea economica este "incetinirea persistenta a pietei imobiliare", au mai apreciat membrii Fed.

Ei au examinat si riscurile la adresa stabilitatii financiare, notand ca au decelat presiuni "de crestere in valorizarea anumitor segmente ale pietei bursiere".

Totodata, ei au notat ca pretul actiunilor societatilor in domeniul ITC si retelelor de socializare, "care au crescut mai repede decat restul pietei, anul trecut, au coborat (...) aliniindu-se mai mult" evolutiei altor indici.

Cresterile salariale vor ramane "relativ modeste" pentru o perioada, mai afirma membrii Comitetului, care spera la o revenire a inflatiei la 2% "in anii viitori", desi unii sunt mai pesimisti.